Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NADZORNO TELO SAVETA EVROPE: UPRKOS ZAKONSKIM MOGUĆNOSTIMA, NIJEDNA ŽRTVA RADNE EKSPLOATACIJE DO SADA NIJE DOBILA IMOVINSKO PRAVNI ZAHTEV


Nadzorno telo Saveta evrope opomenulo Srbiju da se pozabavi onima koji su radno eksploatisani. Država mora da uredi novčanu nadoknadu i bezbednost za one koji svedoče

U prošloj godini identifikovane su 92 žrtve trgovine ljudima, što je za 16 odsto više nego u 2012, pokazuju podaci “Astre”, organizacije za borbu protiv ove trgovine. Šezdeset osam odsto su ženskog pola, a procenat maloletnika i dalje je veoma visok i iznosi 49 odsto.

U 17 odsto slučajeva žrtve su identifikovane pre nego što je njihovo iskorišćavanje započelo, dok je u drugim slučajevima bila reč o seksualnoj i radnoj eksploataciji, prinudi na prosjačenje, prinudnom braku i prinudi na vršenje krivičnih dela. Tri osobe su eksploatisane višestruko, kombinacijom različitih vidova iskorišćavanja.

Policija je lane podnela 30 krivičnih prijava i identifikovala 68 izvršilaca.

“Državni organi Srbije morali bi bolje da identifikuju žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije”, zaključila je u svom godišnjem izveštaju pre dva dana Greta - ekspertska grupa Saveta Evrope za suzbijanje trgovine ljudima. To, konkretno, znači veći angažman inspekcije rada u najrizičnijim sektorima (poljoprivredi, zabavi, uslugama i građevinarstvu), ali i više pažnje na identifikaciji žrtava među tražiocima azila i maloletnicima bez pratnje.

U izveštaju je primećeno i da postoji manjak smeštajnih kapaciteta i novca za pružanje pomoći žrtvama. Zato ekspertska grupa poziva državu da sve vrste pomoći predviđene zakonom budu garantovane i u praksi. Da bude obezbeđen odgovarajući i bezbedan smeštaj sa dovoljnim brojem mesta za žrtve trgovine ljudima, uključujući muškarce i decu, i da garantuju pristup zdravstvenoj zaštiti za žrtve.

Greta pozdravlja rad policije i tužilaštva, ali dodaje da je potrebna dobra zaštita žrtava i svedoka u postupcima za trgovinu ljudima, kao i dodatne mere zaštite od moguće odmazde ili zastrašivanja tokom sudskog postupka. To, između ostalog, podrazumeva da se izbaci iz prakse direktno sučeljavanje žrtve i osumnjičenog trgovca na sudu.

Ovo nadzorno telo poziva i naše državne organe da usvoje mere koje će garantovati mogućnost kompenzacije za žrtve trgovine ljudima, jer, uprkos zakonskim mogućnostima, nijedna žrtva do sada nije dobila imovinsko pravni zahtev.

Izvor: www.vecernjenovosti.rs, V. Crnjanski Spasojević