Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ROKOVIMA IZMIRENJA NOVČANIH OBAVEZA U KOMERCIJALNIM TRANSAKCIJAMA: Predviđa se uvođenje obaveza za poverioce, privredne subjekte javnog sektora u komercijalnim transakcijama u kojima su subjekti javnog sektora dužnici da elektronske fakture i druge zahteve za isplatu u elektronskom obliku registruju u sistemu elektronskih faktura


Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije razmatraju Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama. Ciljevi predloženog zakona su sledeći, preduzimaju se i dalji koraci u procesu digitalizacije kroz praćenje evropskih i svetskih trendova u elektronskom poslovanju, doprinosi se transparentnosti rada kao države, tako i privrednih subjekata. Smanjuje se mogućnost za korupciju i neregistrovane transakcije, čime se suzbijaju pojavni oblici sive ekonomije, postiže se ušteda u vremenu i materijalnim troškovima prilikom izdavanja elektronskih faktura.

Predlogom zakona predviđa se uvođenje obaveza za poverioce, privredne subjekte javnog sektora u komercijalnim transakcijama u kojima su subjekti javnog sektora dužnici da elektronske fakture i druge zahteve za isplatu u elektronskom obliku registruju u sistemu elektronskih faktura.

Sistem elektronskih faktura je sistem, tj. baza podataka preko kojeg poverioci registruju i dostavljaju elektronske fakture dužnicima, tj. subjektima javnog sektora. Sistem elektronskih faktura uspostavlja i vodi Ministarstvo finansija. Uvođenje obaveze poveriocima da registruju i dostavljaju elektronske fakture u sistemu elektronskih faktura predviđa se od 1. jula 2021. godine. Opciono registrovanje elektronskih faktura u sistemu elektronskih faktura za poverioce biće moguće i pre 1. jula 2021. godine, i to po uspostavljanju tehničko-tehnoloških uslova za registraciju.

Od 1. jula 2021. godine, poverioci u komercijalnim transakcijama, u kojima su dužnici subjekti javnog sektora, više ne bi imali obavezu da izdate fakture registruju u centralnom registru faktura, već bi se registrovane elektronske fakture u sistemu elektronskih faktura automatski evidentirale u centralnom registru faktura radi daljeg praćenja rokova, izmirenja novčanih obaveza propisanih Zakonom o rokovima i izmirenjima novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

Danom registrovanja elektronske fakture u sistemu elektronskih faktura smatralo bi se da je poverilac elektronsku fakturu dostavio dužniku, tj. subjektu javnog sektora. Dužnici bi imali obavezu da izmire novčane obaveze po elektronskoj fakturi samo u slučaju da je ta faktura registrovana i dostavljena preko sistema elektronske fakture. Dužnici bi imali mogućnost da nakon provere registrovane elektronske fakture tu fakturu potvrde ili odbiju. Narednog dana od dana registracije elektronske fakture u sistemu elektronskih faktura za subjekte javnog sektora počinju da teku rokovi za izmirenje novčanih obaveza, naveo je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, obrazlažući taj zakonski predlog u parlamentu.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 16.12.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija