Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USVOJENI PREDLOZI O IMENOVANJU 1.779 NOVIH ULICA U BEOGRADU: Konačan upis adresa može se izvršiti tek nakon imenovanja ulica od strane jedinica lokalnih samouprava


Vlada Republike Srbije saopštila je da je u okviru projekta ažuriranja adresnog registra Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila predloge o imenovanju 1.779 ulica.

Republički geodetski zavod (RGZ), koji vodi projekat ažuriranja adresnog registra, završio je početkom meseca izradu elaborata uličnih sistema u svim gradovima i opštinama u Srbiji.

U adresnom registru Republike Srbije na početku ove godine evidentirano je 54.859 ulica, a nakon ažuriranja adresnog registra utvrđeno je da Srbiji nedostaje još 66.480 i za svaku od njih izrađeni su elaborati.

Na osnovu elaborata uličnih sistema Republičkog geodetskog zavoda na teritoriji grada Beograda evidentirano je 5.174 ulica bez naziva i kućnog broja.

Na sednici predloženo je imenovanje novih ulica u šest od 17 beogradskih opština, dok će predlozi za ostale gradske opštine biti na dnevnom redu u januaru naredne godine.

Cilj nam je da svi građani Beograda dobiju zvaničnu kućnu adresu i ispravna dokumenta i da po završetku projekta dobijemo ažuran adresni registar koji će umnogome unaprediti živote građana i rad gradskih službi, izjavila je predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović.

Inicijativu za uspostavljanje adresnog registra pokrenula je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, još kao ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Konačan upis adresa može se izvršiti tek nakon imenovanja ulica od strane jedinica lokalnih samouprava.

Vlada Srbije apeluje i na sve ostale jedinice lokalne samouprave u Srbiji da imenuju sve ulice za koje su izrađeni elaborati, kako bi svojim građanima što pre obezbedili bolji i jednostavniji život.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica istakla je odličnu saradnju sa lokalnim zajednicama, ali i mnogim gradskim i republičkim institucijama po pitanju imenovanja ulica u Beogradu.

Sarađivali smo, kako je navela, sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Vojskom Srbije, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Bibliotekom grada Beograda, Ministarstvom kulture i informisanja, Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Olimpijskim komitetom Srbije i mnogim drugima.

Najvećim delom inicijative za nazive ulica davali su sami građani i lokalne zajednice, čime smo očuvali sećanje na starosedeoce i ličnosti koje su ostavile značajan trag u svojoj lokalnoj zajednici, istakla je Radulović.

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara pored Centralnog registra stanovništva, Registra privrednih društava i registra nepokretnosti.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 19.12.2018.