Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODRŽANA SEDNICA ZAJEDNIČKE GRUPE VLADE REPUBLIKE SRBIJE ZA UNAPREĐENJE POZICIJE SRBIJE NA DUING BIZNIS LISTI


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastructure, Zorana Mihajlović, rekla je da je potrebno unaprediti poziciju Srbije na Duing biznis listi Svetske banke, saopštilo je to Ministarstvo.

Ona je, na sednici Zajedničke grupe Vlade Srbije za unapređenje pozicije Srbije na Duing biznis listi Svetske banke, kojom je predsedavala, rekla da su ministarstva i javna preduzeća napravila odredjene pomake u donošenju regulative koja utiče na položaj Srbije na Duing biznis listi.

"Neophodno je, međutim definisati jasan akcioni plan za sve naredne mere i aktivnosti u ovoj oblasti", rekla je Mihajlović, koja je istovremeno i potpredsednica Vlade Srbije.

Dodala je da je lista Svetske banke važna za Srbiju, ali ne zarad samog ranga, već zbog daljeg poboljšanja privrednog ambijenta kao uslova za dalji privredni rast zemlje.

"Ako hoćemo suštinski napredak i veći standard građana, neophodno je aktivno učešće i predan rad svih resornih ministarstava", rekla je Mihajlović.

Istakla je da "sve što radimo u ovoj oblasti direktno utiče na naš privredni razvoj i rast bruto domaćeg proizvoda (BDP)".

Reforma građevinskih dozvola, po kojima je Srbija 11. na svetu, učinila je, kako je rekla, da se napravi ogroman skok na Duing biznis listi.

"Potrebno je više uraditi i da bi se smanjilo vreme za dobijanje priključka za struju, kao i na unapređenjima u oblastima plaćanja poreza i pokretanja i sprovođenja stečaja", rekla je Mihajlović.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva istakao je da je pozicija Srbije na Duing biznis listi veoma jaka i da je "teže napraviti pomake što ste više pozicionirani".

"Svetska banka razmatra i uvođenje nacionalne Duing biznis liste kako bi opštine i gradovi učili jedni od drugih", rekao je Ndegva.

Izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) koja je partner u sprovođenju reformi važnih za poziciju na Duing biznis listi, Violeta Jovanović rekla je da je "mali pad ove godine dobra vest jer će skrenuti pažnju svim resorima da se više potrude u daljim reformama".

"Najviše smo postigli u resoru koji vodi ministarka Mihajlović. Važno je da i kod drugih postoji entuzijazam i da nastavimo sa reformama koje će unaprediti uslove poslovanja u Srbiji", rekla je Jovanović.

Pogledajte poslovni skup godine: Paragraf Biznis Forum 2019

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 19.12.2018.
Naslov: Redakcija