Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Upravnici su dužni da popišu zajedničke delove objekta. Moraće ažurno da vode i evidenciju o vlasnicima stanova i njihovim podstanarima, kao i o firmama koje iznajmljuju stambeni prostor. Ukoliko upravnik ne prijavi stanara, preti mu kazna od 5.000 do 150.000 dinara


12. decembra 2017. godine istekao je rok za upis u Registar stambenih zajednica. Novi upravnici zgrada, kao prvi posao moraće da popišu sve stanove, lokale, garaže, kao i sve žitelje stambenih zgrada.

Po slovu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016), upravnici su dužni da popišu i zajedničke delove objekta. Moraće ažurno da vode i evidenciju o vlasnicima stanova i njihovim podstanarima, kao i o firmama koje iznajmljuju stambeni prostor.

Upravo ova odredba izazvala je paniku među onim stanodavcima koji ne prijavljuju podstanare i za taj profit ne plaćaju porez. Komšija (upravnik) komšiji više ne sme da gleda kroz prste. Ukoliko upravnik ne prijavi stanara, preti mu kazna od 5.000 do 150.000 dinara, jer ostali stanari mogu o ovome da obaveste komunalnog inspektora.

Državne institucije, kao što je Poreska uprava, koje se građani najviše plaše, moći će da traže podatke od upravnika zgrade ili lokalne samouprave.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara kazniće se stanar zgrade ako ne obezbedi pristup samostalnom delu objekta osobama koje u skladu sa posebnim propisima redovno održavaju i kontrolišu funkcionalnost mreže, odnosno transformatorske stanice, instalacija. Pet hiljada platiće i izabrani upravnik koji ne podnese prijavu za upis stambene zajednice i upravnika u roku od 15 dana od prve sednice skupštine, odnosno promenu upravnika i registraciju.

Jedan od najvećih problema svakog stambenog objekta je održavanje. Svaka zgrada ima nekoga ko ne želi, iz raznih razloga, da učestvuje u troškovima održavanja zajedničkih delova zgrade i zemljišta. Novim Zakonom, to odlazi u prošlost. Upravnik može da podnese prijavu, a u tom slučaju kazna za nesavesnog građanina je 5.000 dinara.

"Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj neprofitna stambena organizacija kao pravno lice ako do kraja februara tekuće godine ne dostavi nadležnom organu lokalne samouprave i ministarstvu nadležnom za poslove stanovanja godišnje izveštaje o svom radu, kao i preduzetim merama za sprovođenje stambene podrške iz svoje nadležnosti", navodi se u skladu sa članom 111. ovog Zakona, što u prevodu znači, da svi upravnici moraju da pišu godišnje izveštaje.

Pored kazne stambenoj zajednici, i upravnik dobija kaznu u visini od 5.000 do 50.000 dinara.

Kada se podvuče crta, jasno je da se novim Zakonom podiže odgovornost, a kazne su paprene i za upravnike i za stambene zajednice.

Izvor: Vebsajt Novosti, 14.12.2017.
Naslov: Redakcija