Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UDRUŽENJE SUDIJSKIH I TUŽILAČKIH POMOĆNIKA SRBIJE: Otvoreno pismo Pravosudnim savetima


Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije obratilo se u otvorenom pismu Ministarstvu pravde i Pravosudnoj akademiji u vezi sa licima koja su završila početnu obuku Pravosudne Akademije, a koja prema njihovim rečima i dalje primaju naknadu u visini 70% od osnovne plate sudije osnovnog suda.

- Svršeni Akademci imaju pravo da primaju ovu naknadu za vreme trajanja radnog odnosa na određeno vreme od 30 meseci u Pravosudnoj akademiji. Njihova trenutna uloga u pravosudnom sistemu je nejasna za sada, jer nije definisano na koji način doprinose poslovima u sudovima, odnosno javnim tužilaštvima. Takođe, ostaje nejasno na koji način se njihov rad ocenjuje i kako uopšte ta lica mogu ostati na toj poziciji ako je proteklo vreme predviđeno za njihovu početnu obuku. Zato, pitamo Ministarstvo pravde i Pravosudne savete na koji način će se ceniti radno iskustvo u pravnoj struci nakon proteka 30 meseci za one korisnike koji i dalje primaju platu na teret budžeta Ministarstva pravde, ako je obuka za njih završena? - stoji u njihovom pismu.

Kako objašnjavaju od izuzetnog je značaja odgovoriti na ova pitanja, posebno imajući u vidu da se za plate korisnika početne obuke koji su istu završili odvaja oko 400.000 evra.

- Polaznici Pravosudne akademije za obuke na istoj primaju 90 odsto sredstava iz budžeta Pravosudne akademije, dok za kontinuiranu obuku sudija i tužioca, sudijskih i tužilačkih pomoćnika ide svega 10 odsto iz budžeta ove akademije. USTP ima obavezu da postavi pitanje: da li građani Republike Srbije treba da plaćaju skupe "simulacije suđenja" ili je taj novac potrebno uložiti u povećanja broja sudijskih i tužilačkih pomoćnika, koji su zaista zaduženi predmetima i posao pravosuđa nose na svojim leđima - pitaju oni.

Izvor: Vebsajt Blic, 19.12.2017.
Naslov: Redakcija