Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O PREDMETIMA OPŠTE UPOTREBE: Usvajanje Zakona očekuje se u drugom kvartalu 2018. godini. Planirano je i donošenje Pravilnika o kozmetičkim proizvodima, čime će se bliže definisati ova oblast


Potpuna usaglašenost zakonodavstva kod kozmetičkih proizvoda, uključujući i Uredbu br.1223/2009, kao i njena potpuna implementacija, očekuju se u četvrtom kvartalu 2021. godine.

U toku je izrada Zakona o predmetima opšte upotrebe, uz podršku eksperata, angažovanih preko projekta "Savetodavni centar za pitanja politike i legislative" (PLAC), čije se usvajanje očekuje u drugom kvartalu 2018. godini. Po usvajanju zakona, planirano je donošenje podzakonskih akata usvajanje Pravilnika o kozmetičkim proizvodima, u zakonom predviđenom roku, čime će se bliže definisati ova oblast.

Ove značajne informacije za proizvođače kozmetičkih proizvoda iznete su na seminaru "Implementacija zakonske Uredbe EC 1223/2009 u oblasti bezbednosti kozmetičkih proizvoda, neophodna dokumentacija, analize i testovi" održanom u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na seminaru, koji je otvorio Nenad Đurđević, direktor Sektora za međunarodne odnose PKS, pored prepune sale privrednika iz ove oblasti učestvovali su i predstavnici Ministarstva zdravlja Mirjana Veljković, diplomirani inženjer tehnologije, i Tatjana Stamatović, dipl. pravnica, predstavnica Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Vesna Pantić Palibrk i predstavnici Farmaceutskog fakulteta univerziteta u Beogradu sa katedre za kozmetologiju.

Predstavnici sertifikovane laboratorije iz Velike Britanije "JS HAMILTON INTERNATIONAL" su prikazali analize i testove koje privrednici mogu da rade u njihovoj laboratoriji obzirom da u Srbiji nema laboratorije akreditovane za sve neophodne testove pri sastavljanju PIF dokumenta.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 15.12.2017.
Naslov: Redakcija