Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAVET EVROPE POZIVA SRBIJU DA ŠTO PRE USVOJI ZAKONE O NESTALIM BEBAMA I O ISPLATI DEVIZNIH ŠTEDIŠA: Komitet ministara Saveta Evrope će u martu 2017. godine ponovo razmatrati dokle je Srbija stigla u izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava "Ališić i drugi protiv Srbije i Slovenije" i "Zorica Jovanović protiv Srbije". U slučaju da Srbija do tada ne usvoji neophodne zakone, SE će pripremiti privremenu rezoluciju o neizvršenju ovih presuda


Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je Srbiju da u predviđenim rokovima do kraja 2016. godine, odnosno početkom naredne godine usvoji zakone o nestalim bebama i isplati deviznih štediša iz drugih republika, u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava koji je naložio njihovo donošenje, saopšteno je iz Saveta Evrope.

Komitet je najavio da će na sastanku u martu 2017. godine ponovo razmatrati dokle je Srbija stigla u izvršenju presuda Ališić i drugi protiv Srbije i Slovenije (slučaj stare devizne štednje) i presude u slučaju Zorice Jovanović protiv Srbije (nestale bebe), navedeno je u saopštenju.

Komitet ministara je nakon decembarskog sastanka snažno pozvao Srbiju da usvoji zakone u najavljenim rokovima, a u slučaju da do toga ne dođe, Sekretarijat SE će izraditi privremenu rezoluciju o neizvršenju ovih presuda.

Kada je u pitanju slučaj nestalih beba, Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji se nalazi u skupštinskoj proceduri, te od nje i zavisi kada će se naći na dnevnom redu za usvajanje.

Isti je slučaj sa i sa Predlogom zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, koji je od 13. decembra 2016. godine u proceduri Narodne skupštine Republike Srbije.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra na ime nematerijalne štete i da joj obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta, koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji 1983. godine, kao i da mora da usvoji zakon koji će regulisati procedure u istim ili sličnim slučajevima.

Evropski sud za ljudska prava presudio je 2014. godine da su Srbija i Slovenija dužne da štedišama vrate staru deviznu ušteđevinu deponovanu u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci i beogradskoj Invest banci pod istim uslovima koju su važili za njihove državljane.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 19.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija