Zastava Bosne i Hercegovine

IPARD 3: Prvi javni pozivi očekuju se do kraja 2023. godine. Na inicijativu poljoprivrednika, u okviru Mere 1, biće finansirani i dronovi


Do kraja godine očekuju se i prvi javni pozivi u okviru IPARD 3 ciklusa, najpre za Meru 1, gde postoji najveće interesovanje korisnika, a onda i za ostale reakreditovane mere.

Kako se ističe, na inicijativu poljoprivrednih proizvođača, jedna od novina koju donosi IPARD 3 program je uključivanje drona kao investicije koja je prihvatljiva u okviru Mere 1.

Investicije koje će biti podržane programom odnosiće se na nabavku opreme, mašina i mehanizacije, izgradnju i rekonstrukciju proizvodnih i pratećih objekata, što će značajno doprineti dostizanju evropskih standarda u oblasti higijene, bezbednosti hrane, dobrobiti životinja, zaštite životne sredine, kao i osnaživanju poljoprivrednih proizvođača i prerađivača za plasman proizvoda na tržište EU.

Podržane investicije u okviru IPARD 3 programa biće predstavljene u Listi prihvatljivih investicija i troškova koja se objavljuje kao prilog pravilnika za sprovođenje svake od investicionih mera Za razliku od prethodnog programskog perioda, u kojem je Lista prihvatljivih investicija i troškova bila odobravana od strane Evropske komisije, u IPARD 3 programu Evropska komisija dostavila je kategorije prihvatljivih investicija i troškova, a naše Upravljačko telo je dalje razradilo. Nov pristup pripreme liste prihvatljivih investicija i troškova će omogućiti stalno uvođenje novih tehnologija i procesa poljoprivredne proizvodnje, s obzirom na to da je bez primene savremenih tehnologija veoma teško postići dobre rezultate koji se očekuju u današnjoj tržišno orijentisanoj poljoprivredi. Kako je ranije najavljeno investicije u okviru ovog ciklusa mogle da dostignu i 580 miliona evra.

Novi programski period (2021-2027), namenjen podršci investicijama u srpsku poljoprivredu i ruralni razvoj, biće mnogo izdašniji od prethodnog, IPARD 2 programa. Iz evropskog budžeta u okviru ovog programa biće dostupno 288 miliona evra, a iz nacionalnog 90 miliona. Zajedno sa doprinosom korisnika, oko 580 miliona evra mogu biti investirana u poljoprivredu Srbije i njena ruralna područja.

IPARD 3 program je dobio zeleno svetlo u Briselu u martu ove godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Ivana Albunović, 15.11.2023.
Naslov: Redakcija