Zastava Bosne i Hercegovine

MOR: Međunarodni sud pravde rešava sporove oko prava na štrajk


Upravljačko telo Međunarodne organizacije rada (MOR) konačno je glasalo u korist traženja savetodavnog mišljenja od Međunarodnog suda pravde (MSP) o dugotrajnom sporu između predstavnika radnika i poslodavaca u vezi sa pravom na štrajk.

Sistem pravnih normi MOR efektivno znači da pravo na štrajk prema međunarodnom pravu proizilazi iz konvencija MOR-a i to: Konvencije 87 o pravu na udruživanje i zaštiti prava na organizovanje i Konvencije 98 o pravima na organizovanje i kolektivno pregovaranje.

Skoro deceniju se MOR nalazio u ćorsokaku u vezi sa ovim pitanjem između predstavnika radnika, koji podržavaju sistem pravnih normi MOR-a i predstavnika poslodavaca. Prema Statutu MOR-a, pitanja poput ovog mogu se uputiti MSP.

U glasanju održanom 10. novembra, 19 predstavnika vlade u Upravljačkom telu glasalo je sa 14 radničkih delegata da se ovo pitanje uputi Sudu. Samo sedam je glasalo sa grupom poslodavaca, koja takođe ima 14 članova, dok su dve vlade bile uzdržane.

Generalni sekretar MKS-a Luk Triangl je rekao da je pravo na štrajk od suštinskog značaja za radnike kako bi postigli pravedan dogovor, ali kako istorija pokazuje i fundamentalno pravo za demokratiju.

“Pozdravljamo ovu odluku i radujemo se iznošenju našeg slučaja pred Međunarodnim sudom pravde. Uvereni smo da će ovaj proces potvrditi decenije uređivanja propisa MOR-a o pravu na štrajk u međunarodnom pravu.”

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Savez samostalnih sindikata Srbije, 15.11.2023.
Naslov: Redakcija