Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U NAJAVI NOVI ZAKON KOJIM ĆE BITI REGULISANA KOMASACIJA I INSTITUCIONALIZOVANI NJENI NOSIOCI: U poslednjih 10 godina postupak ukrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta putem komasacije pokrenut je na 125.000 hektara


U poslednjih 10 godina postupak ukrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta putem komasacije pokrenut je na 125.000 hektara, ali su potrebe višestruko veće. Zato je ovu proceduru neophodno unaprediti donošenjem posebnog zakona i uspostavljanjem stabilnijeg sistema finansiranja, istaknuto je na skupu "Budućnost upravljanja ruralnim zemljištem" u Beogradu, koji su organizovali NALED i Nemačka razvojna saradnja (GIZ).

To su ujedno ključne preporuke analize efekata komasacije koju su sproveli NALED i GIZ u okviru projekta "Jačanje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji".

Analiza je pokazala da komasacija donosi velike koristi za državu, ali doprinosi i uštedama. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, najavio je da će biti donet novi zakon koji će regulisati komasaciju zemljišta, kako bi se taj posao sproveo na kvalitetan način.

On je istakao da je potrebno utvrditi nova pravila igre i pronaći izvore finansiranja.

"Donećemo novi zakon koji će regulisati komasaciju i institucionalizovati nosioce koji će to sprovesti na kvalitetan način", naveo je Nedimović. "Politička volja je najvažnija da bi se pristupilo komasaciji, morate da imate i političku snagu i znanje za to".

Ministar je napomenuo da je potrebno da se posao sprovede dobro, kako ne bi bilo primedaba i žalbi.

Izvor: Vebsajt Novosti, 19.11.2018.
Naslov: Redakcija