Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Rok za registraciju stambenih zajednica pomeren sa 12. decembra na kraj 2017. godine, zbog malog broja upisanih zgrada. Komunalni inspektori će po prijavi građana kontrolisati da li je stambena zajednica registrovana. Stanarima koji to ne učine lokalna samouprava će uvesti prinudnog upravnika. Visinu naknade za prinudnu upravu propisuju lokalne samouprave, i ona neće biti svuda ista


Rok za registraciju stambenih zajednica pomeren je sa 12. decembra na kraj 2017. godine zbog toga što je do sada u registar upisano samo 3.600 zgrada.

Stanari zgrada imaju obavezu da se dogovore i izaberu upravnika zgrade, a potom i registruju stambenu zajednicu.

"Nismo predvideli izmenu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016) kako bismo rok za registraciju produžili, ali dozvolićemo ljudima da se do kraja godine organizuju i formiraju stambene zajednice. Verujem da će se mnogi probuditi i u poslednjem času završiti posao. Baza stambenih zajednica osim 3.600 zgrada ima i oko 14.000 objekata koji su po prethodnim propisima upisani. Sada je procedura za upis u registar jednostavnija i više nema mogućnosti da lokalna samouprava traži papir više", kaže pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jovanka Atanacković.

Ona nije zadovoljna brzinom kojom se registruju stambene zajednice, ali kaže da to ne znači da će ove godine početi uvođenje prinudne uprave koja sledi ako stanari ne uspeju da se dogovore oko izbora upravnika.

 "Komunalni inspektori će po prijavi građana kontrolisati da li je stambena zajednica registrovana, a ako nije daće rok u kojem to treba da urade. Stanarima koji to ne učine lokalna samouprava će uvesti prinudnog upravnika. Visinu naknade za prinudnu upravu propisuju lokalne samouprave, i ona neće biti svuda ista", istakla je Atanacković.

Resorno Ministarstvo procenjuje da će biti potrebno najmanje 15.000 profesionalnih upravnika kako bi građani imali mogućnost izbora. Obuku u Privrednoj komori Srbije dosad je prošlo oko 700 kandidata, a licence i zvanje profesionalnog upravnika dobilo je njih 400.

Atanacković je najavila da će uskoro izaći brošura na 20 strana koja će u slikama dočarati Zakon o stanovanju i održavanju zgrada.

Izvor: Vebsajt 021,15.11.2017.
Naslov: Redakcija