Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Beograd prvi rešava problem zakupaca u objektima u privatnoj svojini. Selidbe kreću 2018. godine. Očekuje se rešenje i u drugim gradovima


Beograd će prvi početi da rešava pitanje zaštićenih stanara po novom Zakonu o stanovanjui održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 - dalje: Zakon), a u toku je formiranje radne grupe koja će izraditi plan i program njihovog preseljenja. Prve selidbe trebalo bi da krenu dogodine, a očekuje se da i drugi gradovi formiraju tela za rešavanje ovog problema.

- Radna grupa će utvrditi da li ima starih stanova u koje bi zakupci mogli da budu preseljeni i kriterijume na osnovu kojih će biti sastavljena rang-lista - kaže Gordana Erić, predstavnica vlasnika u Radnoj grupi. - Predložićemo da prednost imaju stari ljudi, ali i vlasnici stanova koji žive u lošijim uslovima nego njihovi stanari.

Budući da broj starih stanova nije dovoljan za sve koji imaju pravo na alternativni krov nad glavom, za jedan broj zakupaca biće zidani novi stanovi.

- Stanari će moći, po Zakonu, da otkupe te stanove pod povoljnijim uslovima, baš kao što su ostali građani imali pravo na otkup društvenih stanova - kaže Gordana Erić.

U Radnoj grupi je i Maja Nešić iz Udruženja građana za zaštitu prava zaštićenih stanara u privatnom vlasništvu.

- Nadamo se da će preseljenja biti što pre i zalažemo se da zaštićeni stanari dobiju adekvatne lokacije. To je važno, posebno za stare, koji su decenijama živeli u jednom okruženju. Preseljenje im je već dovoljan stres - kaže Maja Nešić.

Ona dodaje da ovo Udruženje ne podržava ciljeve koji bi bili protiv zakonom stečenih prava starih vlasnika, ali i onih koji su kupili neuseljiv stan, jer su protivpravni i suprotni Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Udruženje korisnika stanova u privatnom vlasništvu, po rečima predsednice Dubravke Nikolić, traži da se odredbe Zakona koje se odnose na zaštićene stanare, stave van snage i obratili su se Ustavnom sudu.

- Oko 3.500 ljudi biće raseljeno kao izbeglice, iako živimo u mirnodopskim uslovima. Za razliku od vlasnika stanova, koji su imali pravo da otkupe društveni stan, mi to pravo nismo imali jer se smatralo da imamo rešeno stambeno pitanje. Tražimo da se ispravi nepravda iz 1992. godine. Dotle smo imali sva prava kao i stanari u stanovima u društvenoj svojini. Želimo da nam se ona vrate, uključujući pravo na otkup - kaže Dubravka Nikolić.

Istraživanje koje je sprovelo Udruženja korisnika stanova u privatnom vlasništvu pokazalo je da je među registrovanim vlasnicima privatnih stanova u kojima žive zakupci na neodređeno, samo 100 originalnih vlasnika, a čak 800 kupaca neuseljivih stanova. Oni su ih kupovali naročito devedesetih godina, po nižim cenama, uz pomoć specijalizovanih agencija.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 16.11.2017.
Naslov: Redakcija