Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O OBLIKU I SADRŽINI OBRASCA PONUDE FINANSIJSKE POGODBE: Trgovci su u obavezi da jasno naznače koliko je roba ili usluga jeftinija u kešu, koliko procenata je skuplja na rate i kolika je godišnja kamata. To moraju da objave i svaki put kada se oglašavaju. Za kršenje ovih odredaba, propisana je kazna u iznosu od 100.000 dinara do milion dinara


Od 18. novembra 2017. godine svi trgovci moraju da, po tačno utvrđenom obrascu, istaknu ako roba nema istu cenu za gotovinu i na rate. Ukoliko to ne učine, preti im kazna u iznosu od 100.000 dinara do milion dinara.

To znači da će kupac moći da bude upoznat sa svim detaljima ponude. Koliko je nešto jeftinije u kešu, koliko je procenata skuplje na rate i kolika je onda kamata. A to moraju da naglase prilikom svakog oglašavanja.

Ovo je propisano Pravilnikom o obliku i sadržini obrasca ponude finansijske pogodbe ("Sl. glasnik RS", br. 101/2017), koje je donelo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Njime se propisuje oblik i sadržina obrasca ponude koje su trgovci dužni da istaknu, odnosno prezentuju kupcima. Ovakva obaveza trgovaca u načelu je postojala i ranije prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 i 139/2014), ali od 18. novembra oni imaju obavezu i obrazac na koji tačno način moraju da informišu potrošače o uslovima kupovine.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 18.11.2017.
Naslov: Redakcija