Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Usvojen Predlog zakona o sportu, Uredba o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2016. godinu, Uredba o osnivanju Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Zaključak o davanju saglasnosti za isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 7.000 dinara zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama, ustanovama učeničkog i studentskog standarda i visokoškolskim ustanovama


Vlada Republike Srbije je na sednici 19. novembra 2015. godine usvojila:

  • Predlog zakona o sportu,
  • Uredbu o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2016. godinu,
  • Uredbu o osnivanju Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima,
  • Zaključak o davanju saglasnosti za isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 7.000 dinara zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama, ustanovama učeničkog i studentskog standarda i visokoškolskim ustanovama.

Uredbom o osnivanju Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, predviđeno je da će ta Kancelarija vršiti koordinaciju realizacije projekata obnove i unapređenja objekata javne namene u nadležnosti Republike, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.

Efikasnim, transparentnim i odgovornim upravljanjem projektima za obnovu škola, vrtića, bolnica i ustanova za socijalnu zaštitu, uz uključivanje lokalne zajednice u proces odlučivanja i realizacije, bitno će se unaprediti svakodnevni život građana.

Usvajanjem Zaključka o davanju saglasnosti za isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 7.000 dinara zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama, ustanovama učeničkog i studentskog standarda i visokoškolskim ustanovama, predviđeno je da će isplata ovih sredstava izvršti u skladu sa Zakonomo budžetu Republike Srbije za 2015. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 142/2014 i 94/2015) do kraja novembra 2015. godine.

Predlog zakona o sportu omogućiće usklađivanje sa novodonetim propisima i na nacionalnom i na međunarodnom nivou.

Predlogom zakona povećava se odgovornost svih koji rade sa decom, pri čemu se svi oblici zlostavljanja, zloupotreba i nasilja eliminišu i najoštrije sankcionišu.

Takođe, uvode se i zdravstveni pregledi za decu od šest do 14 godina, koji će biti besplatni kada se obavljaju u zdravstvenoj ustanovi ili zavodu za sport i medicinu sporta.

Ovim zakonskim rešenjem određuju se načini sklapanja ugovora sa sportistima, naročito sa decom, i donose strogi kriterijumi kontrole transfera u sportu, a uvodi se i jedinstveni vizuelni identitet naše reprezentacije.

Predlog zakona predlaže da se privatizacija u sportu uredi posebnim zakonom.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 19.11.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija