Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O OZAKONJENJU OBJEKATA: Taksa za stambeni objekat do 100 kvadrata iznosiće 5.000 dinara, a za objekat od 200 kvadrata 15.000 dinara, a preko 300 kvadrata 50.000 dinara. Vlasnicima će, uz prijavu, biti potreban izveštaj zatečenog stanja objekta sa elaboratom geodetskih radova i dokaz o svojini. Oni koji su podneli zahtev za legalizaciju, a ako su dostavili dokaze, platiće taksu u zavisnosti od kvadrature i namene objekata, nakon čega će imovina biti upisana u katastar nepokretnosti


U Srbiji je svaki treći objekat izgrađen nelegalno. U Vladi Republike Srbije veruju da će novi zakon, koji predviđa niže cene i kraće vreme za legalizaciju, uspeti da reši problem i da će završiti legalizaciju u narednih godinu dana. O amandmanima na Predlog zakona o ozakonjenju objekata 19. novembra 2015. godine raspravljali su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Problem legalizacije je već postao punoletan. Za 18 godina, koliko se traži rešenje, ovo je šesti zakon. Bivši ministar građevinarstva objašnjava zašto se to nije dogodilo u njegovo vreme.

"Beograd nije želeo da ide na bilo kakav zakon o legalizaciji zato što je to trebalo da bude besplatno ili sa minimalnim taksama. Inače, najviše objekata koje je trebalo legalizovati su u Beogradu, a Beograd nije hteo da izgubi velike prihode", navodi bivši ministar Velimir Ilić.

Ovu godinu smo dočekali sa milion i po nelegalnih objekata. Za polovinu je podnet zahtev za legalizaciju.

"Građani koji su predali dokumentaciju ili koji nisu predali nijedan dokument, država je ta koja će ozakoniti sve što po zakonu može. Tu je razlika - ne daje se vama na volju da birate hoćete ili nećete da dođete na šalter", ističe ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, zadatak je da se plati taksa i da se priloži izveštaj o izvedenom stanju, ukoliko je reč o onima koji nisu predali nijedan dokument.

"Ako je neko već predao dokumenta za legalizaciju, samo plaća taksu i država ga upisuje u katastar nepokretnosti", dodaje ministarka.

Recimo, za kuću veličine 100 kvadrata ranije je taksa iznosila gotovo tri miliona dinara, danas je 5.000. Legalizacija komercijalnog objekta koštaće vas 250.000, umesto ranijih 6.358.000 dinara.

Osim što neće biti skupo, u Vladi Republike Srbije veruju da neće trajati dugo.

"Taj proces ne može da traje viže od 10 do 15 dana po jednom predmetu. Naša procena je da ćemo za godinu dana završiti ozakonjenje", ističe Mihajlovićeva.

Sve što bude izgrađeno bez dozvole, biće srušeno. Ipak, na terenu problem bi mogli biti nerešeni imovinsko-pravni odnosi na parceli, gde je objekat sagrađen.

Prepreke za legalizaciju predstavlja i priroda. Objekti na klizištima, močvarnim područjima, mestima javne namene, kao i izgrađeni u prvom i drugom stepenu zaštite prirodnog dobra, osim vikendica, neće moći da budu legalizovani.

Izvor: Vebsajt RTS, Sanja Ljubisavljević, 18.11.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija