Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: OD 1. JANUARA 2015. GODINE JAVNA PREDUZEĆA KOJA OSTVARUJU GUBITKE NEĆE MOĆI DA ISPLAĆUJU PLATE U DOSADAŠNJEM OBIMU


Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović saopštio da od 1. januara naredne godine javna preduzeća koja ostvaruju gubitke neće moći da isplaćuju plate, odnosno da će u budžetu postojati neki rezervni nivo plata, ali da to nikako neće biti iznosi zarada koje danas primaju zaposleni u tim preduzećima.

On je podsetio na to da javna preduzeća isplaćuju zarade koje su od 20 do 30 odsto veće od prosečnih plata u javnom sektoru, ali i od plata u privredi, zbog čega će ova nelogičnost biti eliminisana od početka 2015. godine.

Sva javna preduzeća biće praćena vrlo detaljno, i imaće indikatore performansi, bez kojih neće biti moguće deliti plate ako se ne ostvare rezultati, najavio je Vujović.

Govoreći o dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, rekao da je to gotovo izvesno, uz očekivanje da će danas biti završena finalizacija tog sporazuma, a stranim ulagačima najavio da je Vlada blizu toga da podnese parlamentu Zakon o planiranju i izgradnji kako bi se ubrzalo donošenje građevinskih dozvola i olakšalo investiranje u Srbiju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 19.11.2014.