Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UNIJA POSLODAVACA SRBIJE: Zaustaviti trend drastičnog povećanja cene struje za preduzeća, jer je to okidač za druga poskupljenja


Unija poslodavaca Srbije (UPS) uputila je inicijativu da se zaustavi trend drastičnog povećanja cene struje za preduzeća, jer će ono, smatraju u UPS, dovesti do skoka cena većine proizvoda i usluga a istovremeno ugroziti poslovanje značajnog broja firmi.

Unija podseća da su u martu ove godine preduzeća kupovala struju po ceni od 60 evra za megavat-čas, da je proteklih nekoliko godina prosečna cena iznosila 50 evra, a da se trenutno za megavat-čas plaća 135 evra.

"Povećanje cene energenata, u ovom slučaju električne energije, utiče na povećanje troškova koji dalje podižu cenu finalnog proizvoda i drastično utiču na poslovanje. To je kočnica bržem privrednom rastu, novim investicijama i konkurentnosti domaće privrede, pogotovo njenog izvozno orijentisanog dela", navode iz UPS, prenoseći zahteve koji dolaze iz privrede.

Anketirajući preduzeća o mogućem poskupljenju struje, Unija je došla do podatka da čak 82 odsto firmi smatra da će skuplja struja dovesti do poskupljenja njihovog proizvoda ili usluge.

UPS zato poziva na blagovremeni razgovor o budućim poskupljenjima struje.

"Cena struje čini samo 54 odsto strukture računa za struju koju plaća privreda a ostalo su parafiskalni nameti, troškovi za pristup sistemu električne energije, naknada za povlašćene proizvođače, za energetsku efikasnost, akciza, PDV", ističu u UPS.

Kao primer koliko je važno učešće energenata u troškovima preduzeća, navode primer hemijske industriji gde električna energija čini više od 60 odsto ukupnih troškova.

Ako bi se realizovalo najavljivano poskupljenje struje za 70 odsto, to znači da bi, na primer, jedna hemijska i gumarska industrija sa 1.100 zaposlenih za struju godišnje platila više od tri miliona evra, a tekstilna industrija sa 2.055 radnika čak 8,33 miliona evra.

Unija zato traži od Elektroprivrede Srbije da svoje kupce zaštiti od fluktuacije cena na tržištu u uslovima kada nema inflacije i da se na taj način obezbedi opstanak srpskih preduzeća, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTV, 14.10.2021.
Naslov: Redakcija