Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA 2021. GODINE: Popis se odlaže za oktobar 2021. godine


Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je da će se, zbog pandemije korona virusa, popis stanovništva, domaćinstava i stanova odložiti za šest meseci i umesto u aprilu sprovesti u oktobru 2021. godine.

Odluka je doneta zbog nepovoljne epidemiološke situacije koja, kako je istaknuto, može bitno da ugrozi pripreme i terensku realizaciju Popisa 2021, kao najkompleksnijeg i najskupljeg statističkog istraživanja.

RZS je, navedeno je, uspeo da realizuje sve do sada planirane aktivnosti na pripremama Popisa 2021, čija je terenska realizacija, u skladu sa Zakonom o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine ("Sl. glasnik RS", br. 9/2020), predviđena za april naredne godine.

Precizirano je da je u narednom periodu potrebno realizovati niz aktivnosti koje zahtevaju direktan kontakt, kako zaposlenih u Zavodu sa neposrednim učesnicima u popisu (instruktorima, popisivačima, članovima popisnih komisija i drugim licima angažovanim za popisivanje specifičnih kategorija stanovništva), tako i direktan kontakt instruktora i popisivača sa građanima.

Kao najrizičnije su prepoznate selekcija i obuka oko 20.000 kandidata za instruktore i popisivače, predviđena za period januar–mart naredne godine, kao i terensko prikupljanje podataka u aprilu 2021, kada 15.000 popisivača treba da izađe na teren i da u roku od mesec dana obiđe svaki stan/kuću i da popiše kompletno stanovništvo.

To uključuje i lica smeštena u staračkim domovima, psihijatrijskim bolnicama, domovima za decu bez roditeljskog staranja, studente i učenike u domovima i internatima, migrante u prihvatnim centrima i druge kategorije stanovništva u kolektivnom smeštaju koje su u većem riziku od zaražavanja.

Imajući u vidu navedene aktivnosti i rokove za njihovu realizaciju, ali i neizvesnu epidemiološku situaciju i opasnost od širenja zarazne bolesti tokom sprovođenja popisnih radnji, nakon konsultacija sa epidemiolozima i opsežne analize različitih scenarija, odlučeno je da se Popis 2021. odloži.

Iz RZS-a su naveli da su prilikom donošenja odluke o odlaganju popisa razmatrane i informacije o planovima drugih zemalja koje primenjuju isti metod popisivanja.

Stav Evrostata je da pandemija koronavirusa ima direktan uticaj na proizvodnju evropskih statistika i da je sve jasnije da se mnoge države suočavaju sa značajnim poteškoćama u sprovođenju popisa.

Godina koja prethodi terenskom sprovođenju popisa ključna je za planiranje i testiranje efikasnosti sistema i procesa, što nije moglo biti realizovano usled ograničenja prouzrokovanih pandemijom, pa su iz tog razloga Škotska i Irska, koje su planirale da sprovedu popis u aprilu 2021, zvanično su odložile popis za april 2022.

Ostale evropske države razmatraju različite scenarije, prilagođavaju planove i razvijaju dodatne strategije za sprovođenje popisa, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, u prilog donošenju odluke o odlaganju popisa je i preporuka Odeljenja za statistiku Ujedinjenih nacija (UNSD) i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) koji su u kontekstu negativnog uticaja aktuelne pandemije, u septembru 2020. izdali set preporuka u kojima, kao najrazumnije rešenje, predlažu odlaganje popisa u državama koje su intenzivirale pripremne aktivnosti.

Odlaganje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. nametnulo je i potrebu da se Popis poljoprivrede u Srbiji, koji je bio planiran za oktobar 2021, odloži za 2022. godinu.

Izvor: Vebsajt Danas, 16.10.2020.
Naslov: Redakcija