Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSTAVLJANJE AKCIONIH PLANOVA O PREGOVARAČKIM POGLAVLJIMA 23 I 24 U BRISELU


Pred Prekršajnim sudom u Beogradu razlog zastarelosti 69 odsto postupaka je zbog toga što osoba, protiv koje je podneta prijava, nije pronađena na adresi, niti joj je poziv mogao biti uručen na mestu zaposlenja, izjavio je predsednik tog suda Milan Marinović.

U 19 odsto slučajeva razlog zastarelosti je nemogućnost da policijska patrola privede lice po naredbi prekršajnog suda, u ostalih devet odsto zbog toga što sudovi iz mesta odakle je ta osoba ne postupe po zahtevu beogradskog suda za saslušanje, rekao je Marinović.

On je na debati posvećenoj procesuiranju korupcije rekao da je tek u tri odsto slučajeva zastarelost nastala zbog rada prekršajnog suda.

Marinović je ukazao da su manji procenti zastarelosti u postupanju po prijavama Agencije za borbu protiv korupcije, jer je od 600 formiranih predmeta okončano 405, a zastarelo je 60, što je između 14 i 15 odsto.

U redovnim postupcima zastarelost je preko 20 odsto, naglasio je on.

Predstavnik Agencije za borbu protiv korupcije Almira Medunjanin rekla je da je u strukturi prijava tom telu najveći broj onih koji se odnose na kumulaciju funkcija i sukob interesa, dok se predstavke uglavnom odnose na postupanje pravosudnih organa i u oblasti javnih nabavki.

Uzroci koji dovode do sukoba interesa i korupcije su međusobno povezani, a praksa je pokazala da je najčešći sukob interesa u prosveti i zdravstvu, i to zbog nepotizma, konstatovala je Medunjanin.

Izvor: Vebsajt N1, 18.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija