Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RUDARSTVU I GEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA: SKRAćENE SU I UPROšćENE PROCEDURE IZDAVANJA SVIH VRSTA DOZVOLA, KOJE ćE SE UBUDUćE IZDAVATI ZA šEST MESECI DO GODINU DANA. NACRTOM PROPISA PREDLAżE SE DA SE POJEDINE VRSTE NAKNADA KOJE SU RANIJE JEDNOKRATNO PLAćANE, MOGU PLATITI NA RATE, DOK SU GEOTERMALNE VODE ISKLJUčENE IZ PLAćANJA NAKNADA, JER JE TO PITANJE REšENO DRUGIM ZAKONIMA, A DATA JE I VEćA NADLEżNOSTI GEOLOšKOM I GEODETSKOM INSTITUTU


Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima uskoro će se naći pred Vladom Republike Srbije, izjavio je ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić.

Ovim propisom će biti zaokružen zakonodavni okvir za ulaganja u oblastima rudarstva i geoloških istraživanja, navodi ministar dodajući da će taj Zakon dodatno osigurati ulaganja investitora u rudarstvo u Srbiji, skratiti procedure za dobijanje dozvola, bez bilo kakvih dodatnih "administriranja" i otežavanja rada investitorima.

Ministar je dodao da je Zakon dodatan podsticaj razvoju rudarstva, a da će država pomoći i rudnicima u državnom vlasništvu i privatnim investitorima u rudarstvo, kao i da će administrativne procedure trajati što kraće i da će biti u skladu sa evropskom i svetskom praksom.

Nacrt zakona daje veće garancije investitorima, koji će nakon završetka overe istražnih rezervi nekog minerala, moći da računaju i na rezervaciju tog polja i na dobijanje eksploatacionog prava.

Investitori će imati i manje troškove za dobijanje dozvola, koje će se ubuduće izdavati za šest meseci do godinu dana, a biće definisane i strateške minaralne sirovine koje će imati prioritet.

Nacrtom zakona predlaže se da se pojedine vrste naknada koje su ranije jednokratno plaćane, mogu platiti na rate, dok su geotermalne vode isključene iz plaćanja naknada, jer je to pitanje rešeno drugim zakonima, a data je i veća nadležnosti Geološkom i Geodetskom institutu.

Rudne će rente ostati na istom nivou, a u planu je donošenje Zakona o naknadama, kojim će biti obuhvaćene sve rudne rente, na kome radi Ministarstvo finansija.

Kako je nedavno najavljeno iz Ministartsva Nacrt zakona prošao je sve skupštinske odbore i očekuje se da će biti usvojen na nekoj od narednih sednica Vlade Republike Srbije, a potom do kraja 2015. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 19.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija