Zastava Bosne i Hercegovine

NACRTI ZAKONA O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA I O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: Definiše se zaštita dece i rijaliti programi


Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je, povodom Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima, izjavio da on definiše mnogo stvari kada je u pitanju zaštita maloletnika.

"Po prvi put se definiše šta je to rijaliti program i šta može da bude sadržaj rijaliti programa. Kada je u pitanju bezbednost dece na internetu, kroz Nacionalni kontakt centar koji radi već pet godina omogućavamo i preventivno i reaktivno delovanje kada postoji problem bezbednosti dece", rekao je Jovanović.

Pored Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima, radi se i na Nacrtu zakona o elektronskim medijima koji je, prema rečima Jovanovića podjednako bitan za Ministarstvo.

"Ove zakone smo radili predano i temeljno i to su bazični zakoni koju definišu medijsku sferu. Zajedno smo ih radili sa novinarskim i medijskim udruženjima. Takođe smo radili sa međunarodnim partnerima koji su nam u tome pomagali, a to su Delegacija EU i misija OEBS-a u Srbiji, Norveška ambasada i Fondacija Konrad Adenauer", naveo je ministar.

On je rekao da je u Nacrtu zakona o javnom informisanju preciznije definisano šta je javni interes i dodao da je značajno poboljšan postupak sufinansiranja medija.

"Definisano je kada se raspisuju oglasi, na koji način, ko može da bude član komisije koja donosi odluku o sufinansiranju medija i po prvi put u našem zakonu se pojavljuje Savet za štampu kao samoregulatorno telo", naglasio je Jovanović.

Medijska i novinarska udruženja, kaže Jovanović, su insistirala da se osnuje Savet za štampu kao samoregulatorno telo koje prati kršenja kodeksa novinara.

Govoreći o Zakonu o elektronskim medijima, rekao je da on redefiniše i pojačava nezavisnost REM-a.

"Čak 50 članova ovog zakona definiše sam REM i po prvi put zakonodavna vlast, odnosno Skupštinski odbori se povlače iz predlaganja članova REM-a. Do sada su oni predlagali tri člana saveta, u ovom predlogu nacrta zakona te članove predlažu Poverenik za ravnopravnost, Ombudsman i Udruženje elektronskih medija", ukazao je Jovanović.

Govoreći o bezbednosti dece, on je istakao da na besplatan broj 19833 svako može da se obrati ukoliko ima problem vezan za bezbednost dece na internetu, ili preko portala "Pametno i bezbedno".

"Naš kontakt centar je povezan i sa policijskim stanicama na čelu sa MUP-om i sa centom za socijalni rad i sa školskim upravama i školama. Pravovremeno delujemo i trudimo se da taj problem rešimo u najkraćem roku", naveo je Jovanović.

Jovanović je pozvao sve da se uključe u javnu raspravu kada su u pitanju medijski zakoni, koja će trajati do 6. oktobra.

"Onog trenutka kada izađe naš pravilnik za 5G pozivam sve zainteresovane da daju doprinos. Svaki predlog koji može da poboljša predloge ovog zakona i podzakonskog akta biće usvojen", zaključio je Jovanović.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, 15.09.2023.
Naslov: Redakcija