Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI PRIRODE: Mrtvi primerci strogo zaštićenih ili zaštićenih divljih vrsta životinja predaju se ovlašćenoj naučnoj ili stručnoj organizaciji na prepariranje, konzervaciju i čuvanje čime postaju pokretna zaštićena prirodna dobra kao delovi biološkog nasleđa a koji imaju naučni, obrazovni i kulturni značaj, kada ovako postupanje ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi


Posmrtni ostaci velikih životinja se po pravilu spaljuju, dok u slučaju zaštićenih vrsta mogu da se čuvaju - preparirane ili kao skelet. Ostaci uginule slonice Tvigi iz Zoološkog vrta u Beogradu, prema rečima direktora Prirodnjačkog muzeja Slavka Spasića, trenutno se nalaze u hladnjači, a njen skelet će krasiti novu zgradi ovog muzeja.

- Skelet će biti ponos Prirodnjačkog muzeja. Najverovatnije će biiti u glavnom holu nove zgrade - rekao je Spasić.

On kaže da po Zakonu o zaštiti prirode ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010, 91/2010 - ispr., 14/2016, 95/2018 - dr. zakon i 71/2021) ostaci životinja moraju da se unište u spalionici.

Spasić je naveo član 93 Zakona u kome se napisani postupci prema zaštićenim vrstama poput slonova. Oni se predaju ovlašćenoj naučnoj ili stručnoj organizaciji na prepariranje, konzervaciju i čuvanje.

- Ovi ostaci postaju pokretna zaštićena prirodna dobra kao delovi biološkog nasleđa, a koji imaju naučni, obrazovni i kulturni značaj, kada ovako postupanje ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi - stoji u članu 93. Zakona o zaštiti prirode.

Spasić navodi da pre toga telo pregledaju stručnjaci sa Veterinarskog fakulteta kako bi obavili analizu tkiva uginule životinje i tako bili sigurni od čega je preminula. To je najčešće prirodno uginuće, ali ovo se radi da bi se sprečila eventualna zaraza. Posle dokumenta u kome se navodi da je sve u redu, životinja najčešće dospeva u spalionicu gde ti ostaci moraju da se unište.

Kada je u pitanju slonica Tvigi, koja je u beogradskom Zoo vrtu provela pola veka njen skelet je posle procesa delimične taksidermije u kome se skida koža i uzimaju kosti životinje, prebačen u Prirodnjački muzej.

Kada su u pitanju divlje životinje iz Zoološkog vrta u Beogradu uginuli primerci se spaljuju u Ćupriji. U pitanju je Veterinarska ustanova Napredak, odnosno kafilerija. Zaposleni u ovom preduzeću potvrdili su da je Tvigi spaljena kod njih kao i da se u ovoj kafileriji spaljuju i ostale životinje iz beogradskog zoološkog vrta.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 13.09.2023.
Naslov: Redakcija