Zastava Bosne i Hercegovine

TREĆI DAN SAVETOVANJA KOMPANIJE PARAGRAF U VRNJAČKOJ BANJI, OD 17. DO 20. SEPTEMBRA 2023. GODINE, "NOVINE I PRIMENA OPŠTIH I FINANSIJSKIH PROPISA U JAVNOM I U PRIVATNOM SEKTORU": Razmatrane teme koje se tiču aktuelnosti u budžetskom sistemu i poslovanju privrednih subjekata


U okviru višednevnog Savetovanja kompanije Paragraf, koje se održava u Vrnjačkoj Banji, u periodu od 17. do 20. septembra, pod nazivom "Novine i primena opštih i finansijskih propisa u javnom i u privatnom sektoru", trećeg dana savetovanja, 19. septembra 2023. godine, održana su predavanja za učesnike iz javnog i privatnog sektora.

Za učesnike iz javnog sektora dan je počeo predavanjem Jasmine Vratonjić, glavne i odgovorne urednice stručnih časopisa “Budžetski instruktor” i “Pravo u javnom sektoru”, koja je izlagala na temu novina i aktuelnosti u propisima iz oblasti budžetskog sistema.

Druga tema bila je vezana za najčešće nepravilnosti utvrđene u reviziji od strane Državne revizorske institucije, o čemu je govorio Ivica Gavrilović, vrhovni državni revizor.

Postupanje organa javne vlasti po zahtevima za dostavljanje informacija od javnog značaja i prekršajna odgovornost bila je treća tema javnog sektora, a predavač je bila Mirela Zozi Jeković, šef Odseka za izveštavanje u Sektoru za izveštavanje i analitičke poslove u službi Poverenika.

Završno predavanje trećeg dana Savetovanja za učesnike iz javnog sektora održao je Milan Stefanović, konsultant za propise i inspekcijski nadzor, koji je govorio o najčešćim nezakonitostima utvrđenim od strane budžetske inspekcije.

Za učesnike iz privatnog sektora u okviru prvog predavanja v.prof. Dr Marina Protić, ovlašćeni eksterni i interni revizor, izlagala je na teme računovodstvenog aspekta asignacije, cesije, kompenzacije, faktoringa poslova i preuzimanja potraživanja.

Aleksandra Vasić, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika za radne odnose stručnog časopisa “Pravo u privredi i pravosuđu” i Suzana Kostić, odgovorni urednik stručnog časopisa “Poresko-računovodstveni instruktor”, održale su predavanje o radu van radnog odnosa, karakteristikama rada van radnog odnosa i poreski tretman ugovorenih naknada za rad i naknada troškova po osnovu ugovora o delu, ugovora o dopunskom radu, ugovora o stručnom usavršavanju i osposobljavanju i ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Završno predavanje za privatni sektor održala je Marija Pajić, zamenik Registratora privrednih subjekata, o elektronskoj registraciji u Agenciji za privredne registre.


Izvor: U okviru višednevnog Savetovanja kompanije Paragraf, koje se održava u Vrnjačkoj Banji, u periodu od 17. do 20. septembra, pod nazivom "Novine i primena opštih i finansijskih propisa u javnom i u privatnom sektoru", trećeg dana savetovanja, 19. septembra 2023. godine, održana su predavanja za učesnike iz javnog i privatnog sektora. Za učesnike iz javnog sektora dan je počeo predavanjem Jasmine Vratonjić, glavne i odgovorne urednice stručnih časopisa “Budžetski instruktor” i “Pravo u javnom sektoru”, koja je izlagala na temu novina i aktuelnosti u propisima iz oblasti budžetskog sistema. Druga tema bila je vezana za najčešće nepravilnosti utvrđene u reviziji od strane Državne revizorske institucije, o čemu je govorio Ivica Gavrilović, vrhovni državni revizor. Postupanje organa javne vlasti po zahtevima za dostavljanje informacija od javnog značaja i prekršajna odgovornost bila je treća tema javnog sektora, a predavač je bila Mirela Zozi Jeković, šef Odseka za izveštavanje u Sektoru za izveštavanje i analitičke poslove u službi Poverenika. Završno predavanje trećeg dana Savetovanja za učesnike iz javnog sektora održao je Milan Stefanović, konsultant za propise i inspekcijski nadzor, koji je govorio o najčešćim nezakonitostima utvrđenim od strane budžetske inspekcije. Za učesnike iz privatnog sektora u okviru prvog predavanja v.prof. Dr Marina Protić, ovlašćeni eksterni i interni revizor, izlagala je na teme računovodstvenog aspekta asignacije, cesije, kompenzacije, faktoringa poslova i preuzimanja potraživanja. Aleksandra Vasić, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika za radne odnose stručnog časopisa “Pravo u privredi i pravosuđu” i Suzana Kostić, odgovorni urednik stručnog časopisa “Poresko-računovodstveni instruktor”, održale su predavanje o radu van radnog odnosa, karakteristikama rada van radnog odnosa i poreski tretman ugovorenih naknada za rad i naknada troškova po osnovu ugovora o delu, ugovora o dopunskom radu, ugovora o stručnom usavršavanju i osposobljavanju i ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Završno predavanje za privatni sektor održala je Marija Pajić, zamenik Registratora privrednih subjekata, o elektronskoj registraciji u Agenciji za privredne registre.