Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA: Uvedeno pravo na naknadu od emitovanja, reemitovanja i javnog saopštavanja u korist interpretatora-glumaca


Unija diskografa Srbije-UDS pozdravlјa usvajanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 66/2019) od strane Narodne skupštine Republike Srbije.

- Smatramo da je ovim Izmenama i dopunama Zakona umnogome unapređeno ostvarivanje autorskog i srodnih prava, da je prepoznata važnost produženja trajanja zaštite imovinskih prava interpretatora i proizvođača fonograma, takođe je prepoznat značaj uvođenja novog prava na naknadu od emitovanja, reemitovanja i javnog saopštavanja u korist interpretatora-glumaca.-

Usvojenim Zakonom povećana je transparentnost rada organizacija za kolektivno ostvarivanje prava, kao i njihova efikasnost u obavlјanju poslova ostvarivanja prava autora i nosilaca srodnih prava. Ovo je značajno za više hilјada nosilaca prava koji svoja prava ostvaruju preko organizacija za kolektivno ostvarivanje prava.

Usvojenim Zakonom izvršeno je usklađivanje sa 80% direktiva Evropske unije iz oblasti prava intelektualne svojine, što je značajno za zatvaranje poglavlјa VII koje se upravo odnosi na pomenutu oblast.

Unija diskografa Srbije pozdravlјa i zaklјučenje Protokola između organizacija za kolektivno ostvarivanje prava proizvođača fonograma i interpretatora OFPS i PI, s jedne strane, i udruženja emitera ANEM i RAB, koji zajedno okuplјaju preko 200 emitera u svom članstvu, s druge strane. Ovim Protokolom emiterima koji plaćaju minimalnu naknadu po tarifi data je mogućnost ostvarenja određenih umanjenja na obračunat iznos minimalne naknade, a naročito emiterima koji imaju lokalnu i regionalnu zonu pokrivanja. Organizacije OFPS i PI su izašle u susret zahtevima podnetim od strane udruženja emitera i na zajednički način postignut je sporazum i potpisan je Protokol, sve u interesu nosilaca prava, organizacija za kolektivno ostvarivanje prava, emitera i njihovih udruženja.

Izvor: Vebsajt Danas, 18.09.2019.
Naslov: Redakcija