Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O DUALNOM MODELU STUDIJA U VISOKOM OBRAZOVANJU: Plan je 450 sati nastave, a 450 kod poslodavca


Dualni model obrazovanja, koji je ove godine počeo da se primenjuje u srednjim školama, uvodi se i na fakultete, a Zakon o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 66/2019) koji uređuje ovu oblast u visokoškolskim ustanovama usvojen je 17. septembra 2019. godine. Učenje kroz rad osmišljeno je sa ciljem da odgovori na potrebe privrede i studenata, omogući brzo zapošljavanje naših mladih stručnjaka i njihov ostanak u Srbiji.

Koliko će kompanija biti zainteresovano da učestvuje biće poznato u narednom periodu. I dok jedni poznavaoci prilika u ovoj oblasti ideju ocenjuju "kao zdravu", drugi smatraju "da će se teško realizovati zbog niskog nivoa privrede".

- Studenti koji se budu opredelili za dualni studijski program imaće 450 sati aktivne nastave, a 450 sati će provoditi na učenju kroz rad kod poslodavca i za to dobijati mesečnu naknadu u neto visini od najmanje 50 odsto osnovne zarade zaposlenog koji radi na istim ili sličnim poslovima - ističe pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje, Gabrijela Grujić.

Ona objašnjava da je ovaj model obrazovanja izborni i da studenti, fakulteti i poslodavci, odlučuju da li će ga realizovati.

- Ovo je okvir koji umrežava poslodavce i obrazovne institucije i prvi put se sistem prakse, koja se sada zove učenje kroz rad, uređuje u korist studenata i ekonomije države - kaže Grujićeva. - Student je zaštićen, dobija kvalifikovanog mentora, materijalnu naknadu, precizno vrednovanje praktične nastave kroz broj bodova, a kompanija ima ogroman benefit jer je stvorila ozbiljnog stručnjaka.

Kako ističe Grujićeva, očekivanja nadležnih su da će posle dualnog studiranja, mladi moći odmah da se zaposle i ostanu u Srbiji. Međutim, konačnu reč u zapošljavanju imaju poslodavci.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. T, 16.09.2019.
Naslov: Redakcija