Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA KONFERENCIJA "ULOGA VEŠTAKA U PRAVOSUDNOM SISTEMU REPUBLIKE SRBIJE"


Državni sekretar Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije, Mirko Čikiriz, izjavio je otvarajući konferenciju “Uloga veštaka u pravosudnom sistemu Republike Srbije”, da je uloga sudskih veštaka u pravosudnom sistemu veoma važna i da je unapređenje te oblasti vrlo značajno.

Čikiriz je istakao da Nacionalna strategija reforme pravosuđa za period od 2013. do 2018. godine nastoji da unapredi nezavisnost pravosudnih sistema, kao i stručnost, odgovornost i efikasnost pravosuđa. 

On je ukazao da ta strategija prepoznaje značaj i ulogu koju sudski veštaci i tumači, kao i prevodioci imaju u pravosudnom sistemu Srbije i vraćanju poverenja građana u isti.

Strategija predviđa strateške smernice - unapređenje procesa imenovanja sudskih veštaka i stalnih sudskih tumača i prevodilaca, u cilju unapređenja njihove stručnosti, zatim jačanje vidljivog mehanizma odgovornosti sudskih veštaka, rekao je Čikiriz i dodao da strateški okvir podrazumeva i izradu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudskim veštacima ("Sl. glasnik RS", br. 44/2010).

Državni sekretar je zahvalio Svetskoj banci i Multidonatorskom povereničkom fondu za podršku sektoru pravosuđa u Srbiji, na stručnom obrađivanju problematike sudskih veštaka i veštačenja u sudskim postupcima u okviru izveštaja “Veštačenje veštaka: Uloga sudskih veštaka u Srbiji i moguće reforme u cilju unapređenja efikasnosti i kvaliteta pravde”. 

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Stiven Ndegva, istakao je da je unapređenje učinka i rada sudskih veštaka važan deo reforme pravosuđa, te da je to značajno pitanje za poverenje građana i investitora u srpski pravosudni sistem.

To je veoma važno za Svetsku banku i zato pružamo podršku Vladi Srbije u koracima koje će praviti u tom pravcu. Takođe, želimo da priznamo i zahvalimo Ministarstvu pravde i pravosuđu u celini na partnerstvu koje smo prethodnih godina imali na temu mnogih važnih pitanja u oblasti pravosuđa, rekao je Ndegva.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif istakao je da Velika Britanija pomaže pravosudnu reformu u Srbiji u ključnim segmentima, te da je donirano više od 12 miliona evra projektima u Srbiji, kao i da je dobar deo tih sredstava usmeren na osnaživanje vladavine prava.

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van den Dol rekao je su ovakvi sastanci, dok je reforma pravosuđa u toku, prilika da se svi podsete da je najbolji pokazatelj kvaliteta svakog pravosudnog sistema tačnost odluka koja zavisi od pouzdanosti mišljenja sudskih veštaka.

Holandija, dodao je ambasador te zemlje, podržava Srbiju u naporima ka dostizanju evropskih standarda u okviru evropskih integracija.
banke o ulozi veštaka u pravosudnom sistemu Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Na konferenciji, koju je organizovalo Ministarstvo pravde, Svetska banka i Multidonatorski fond za podršku sektoru pravosuđa, predstavljena je analiza i izveštaj Svetske banke.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 19.09.2018.
Naslov: Redakcija