Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO DOPUNE ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Potpisan tripartitni ugovor između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i NALED-a o dvogodišnjem produžetku saradnje na razvoju Jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da će se Nacrt izmena i dopuna Zakona o inspekcijskim nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015) krajem septembra naći u javnoj raspravi, sa ciljem da se dodatno unapredi efikasnost inspekcija i odgovorna privreda rastereti troškova koje nameću suvišne kontrole.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je, učestvujući na 14. sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, da je ključna reč poverenje jer će kompanije ubuduće češće obavljati samoprovere umesto da budu predmet nadzora inspektora.

Poseban kvalitet reforme inspekcija, kako je istakao, jeste činjenica da tesno sarađujemo sa privredom, njihovim poslovnim udruženjima i predstavnicima 41 inspekcije.

Zajedno smo, posle pune dve godine primene zakona, pripremili nacrt kojim ćemo napraviti korak dalje i postojeća zakonska rešenja unaprediti novim reformskim, dodao je on.

"Ta rešenja su usmerena na još intenzivnije pomeranje fokusa sa kažnjavanja na prevenciju, procenu rizika i jačanja poverenja između inspekcija i privrede", naveo je Ružić.

Tokom skupa u Palati Srbija potpisan je tripartitni ugovor između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i NALED-a o dvogodišnjem produžetku saradnje na razvoju Jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji.

Jedinica je kao administrativno telo Komisije, između ostalog, pomogla formiranje 11 inspekcijskih radnih grupa za prioritetne oblasti nadzora (nedozvoljena trgovina, suzbijanje neformalnog rada, hrana i drugo) i izradu 21 holograma za suzbijanje nelegalne trgovine duvanom, kafom, brašnom i drugom osetljivom robom.

Ona je dala poseban doprinos jačanju transparentnosti inspekcija, koje sada na mesečnom nivou izveštavaju o aktivnostima i rezultatima.

Direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, Žužana Hargitai, istakla je da, zahvaljujući radu ove jedinice, više nema preklapanja inspekcija i danas ovaj tim upravlja sledećim velikim reformskim korakom - uvođenjem sistema e-inspektor, od kojeg se očekuje da unapredi rezultate nadzora.

"Zajedno s Ministarstvom i NALED-om tražimo dodatne načine da pomognemo privredi i razmatramo mogućnost uvođenja informacionog centra u kojem će svi privrednici naći odgovore na pitanja o inspekcijskom nadzoru i rešenja za situacije u kojima se tokom kontrola nađu", rekla je Hargitai.

Potpredsednik Upravnog odbora NALED-a i generalni direktor kompanije "Gomeks", Goran Kovačević, pozdravio je reformski proces u oblasti inspekcija i nastojanje da se ona dodatno unapredi, posebno istakavši unapređenje transparentnosti rada inspekcija na granici na koje su upućeni svi uvoznici.

Kovačević je takođe apelovao na inspektore da veći akcenat stave na otkrivanje neregistrovanih firmi, čiji je udeo čak 17 odsto u ukupnom broju privrednih subjekata.

On je pozvao državu da u tom cilju ojača ljudske i tehnološke kapacitete inspekcija i bolje iskoristi postojeće resurse primenom analize rizika.

Kovačević je dodao da bi privrednike posebno obradovalo najavljeno pokretanje informacionog centra koji će, ukoliko bude vodio i registar inspekcijske prakse, predstavljati svojevrsnog "privrednog ombudsmana".

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 19.09.2018.
Naslov: Redakcija