Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI SET VAŽNIH ZAKONA ZA POGLAVLJE 23 - PRAVOSUĐE I OSNOVNA PRAVA


Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, Jadranka Joksimović, razgovarala je sa ministrom Velike Britanije za Evropu i Ameriku Alenom Dankanom o pristupanju Srbije EU, efektima reformi koje se sprovode, situaciji u regionu i bilateralnim i drugim pitanjima.

Joksimović je naglasila da cenimo to što Velika Britanija, uprkos Bregzitu, podržava politiku proširenja jer se kroz integraciju Zapadnog Balkana uspostavlja stabilnost regiona, što je jedan od naših spoljnopolitičkih prioriteta.

I stoga je, kako je navela, Srbija spremna da iskoristi priliku pruženu strateškim dokumentom Evropske komisije o politici proširenja na Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa.

Joksimović je obavestila Dankana o tome da je Srbija posvećena procesu pristupanja EU i da su reforme koje se sprovode u funkciji stvaranja moderne države po meri građana.

U tom smislu, sagovornici su akcentovali da su posebno značajni i da će se naročito vrednovati rezultati reformi u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, borbu protiv kriminala i korupcije, manjinska prava, medijske slobode.

Joksimović je napomenula i da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, a takođe je obavestila svog sagovornika o tome da je ponovo pokrenut inkluzivan proces na pripremi medijske strategije, kao i da je u pripremi set važnih zakona za Poglavlje 23.

Srbija je do sada otvorila 14 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, podsetila je ona i izrazila očekivanje da ćemo za vreme austrijskog predsedavanja Savetu EU do kraja godine otvoriti neka od poglavlja za koja smo tehnički spremni.

Dankan je naglasio da uprkos Bregzitu Velika Britanija ostaje zainteresovana i aktivna u regionu.

On je ocenio da je Srbija pokazala da je ozbiljan kandidat za članstvo u EU, i ukazao na značaj nastavka reformi u oblasti vladavine prava, medijskih sloboda i javne administracije.

Srbija je pouzdan partner EU u rešavanju problema sa kojima se ona suočava, pre svega migrantskom krizom i terorizmom, zaključio je Dankan.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 19.09.2018.
Naslov: Redakcija