Zastava Bosne i Hercegovine

POGLAVLJE 23 - PRAVOSUĐE I OSNOVNA PRAVA: Uskoro startuje projekat podrške primeni Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, u toku su izmene Ustava RS u delu koji se odnosi na pravosuđe, do kraja 2017. godine očekuje se usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije


Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović razgovarala je o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23 sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Semom Fabricijem, koji je napomenuo da su prioriteti EU u narednom periodu stabilnost, rešavanje migrantske krize, vladavina prava i proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana.

Kuburović je naglasila da je, uz podršku Delegacije EU, do sada realizovano mnogo važnih projekata u oblasti pravosuđa, a realizacije jednog od njih počinje krajem ove sedmice.

Prema njenoj oceni, radi se o značajnom projektu koji se tiče podrške u primeni Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016).

Kuburović je istakla da Srbiji nije toliko važan tačan datum ulaska u EU, već da budu sprovedene sve neophodne reforme, pre svega u interesu građana.

Kuburović je Fabricija upoznala da je u toku javna rasprava o promeni Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) u delu koji se odnosi na pravosuđe i da će posle njenog okončanja biti sačinjen Nacrt izmena, koji će biti prosleđen Venecijanskoj komisiji, bez čijeg mišljenja se neće ići u dalju proceduru.

Kuburović je istakla i da očekuje da se do kraja godine u skupštinskoj proceduri nađe Nacrt zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, za šta su se stvorili uslovi nedavnim izborom novog direktora tog organa, kao i Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Izvor: Vebsajt Danas, 18.09.2017.
Naslov: Redakcija