Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: POVERIOCI OD ZDRAVSTVENIH USTANOVA KOJE SU U BLOKADI SVOJA SREDSTVA NAPLAćUJU I PREKO SUDSKIH IZVRšITELJA. NAPLATA SE IZVODI ZAPLENOM MEDICINSKIH APARATA, VOZILA HITNE POMOćI ILI ZAOSTALIH LEKOVA NA LAGERU


Izvršitelji će ovih dana pokucati na vrata pojedinih bolnica, a ako bude bilo potrebe, oduzimaće im i aparate ako ne budu mogli da isplate nagomilane dugove.

Zdravstvene ustanove širom Srbije po raznim osnovama duguju neverovatnih 100 miliona evra, zbog čega su im računi u blokadi. Dok je pre godinu dana sa tim muku mučilo "samo" 16 zdravstvenih ustanova, taj broj se sad popeo na 21. Blokirano je sedam domova zdravlja, 12 bolnica i službi Hitne pomoći, kao i apotekarske ustanove "Pančevo" i "Šabac". Zbog toga jedva rade zdravstveni centri u Užicu, Vranju, Surdulici, bolnice u Vršcu i Boru, domovi zdravlja u Leskovcu, Ćupriji, Žitorađi...

Dr Marko Ilić iz Opšte bolnice u Ćupriji kaže da zbog blokada pacijenti ne trpe - za sada.

"Sve što nam je neophodno za rad trenutno imamo. A kako će dalje da bude, to ne mogu sada da predvidim", naveo je on.

Glavni razlozi blokada računa vuku korene još iz 2006. godine, kada stomatolozima nisu isplaćene plate, zbog čega su oni tužili zdravstvene kuće koje su posle morale da ih isplate. Osim toga, blokirani su im računi i zbog neplaćanje lekova i medicinskih sredstava nabavljačima, kao i zbog nenamenskog trošenja novca koji im je RFZO isplaćivao. Pojedini direktori trošili su ta sredstva na plate i stimulacije zaposlenih, ali i na radnike koje su primali bez ikakvog plana.

Poverioci od ustanova koje su u blokadi svoja sredstva naplaćuju i preko sudskih izvršitelja. Naplata se izvodi zaplenom medicinskih aparata, vozila hitne pomoći ili zaostalih lekova na lageru. Zbog cele te situacije na plaćaju se prekovremeni rad, potrebe laboratorije, kao ni servisi aparata.

Da li je blizu krah srpskog zdravstva, pitanje je na koje je Ministarstvo zdravlja pokušalo da odgovori.

"Dugovanja zdravstvenih ustanova je nasleđen problem, koji se godinama akumulirao. Na kraju je doveo u opasnost opstanak kompletnog zdravstvenog sistema. S tim u vezi, sadašnji saziv Ministarstva zdravlja u poslednje dve godine preduzeo je niz mera kako bi omogućio nesmetano funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova, pa i onih u blokadi. Svi troškovi zdravstvenih ustanova se u poslednje dve godine izmiruju na vreme, čak i pre isteka zakonskog roka, tako da nije napravljen nijedan novi dug u ovom periodu. Ministarstvo zdravlja izražava veliku zahvalnost poveriocima, posebno iz farmaceutskog sektora, na razumevanju i strpljenju tokom prevazilaženja ovog problema", kažu nadležni.

Prema objavljenim podacima, lekove za potrebe blokiranih ustanova RFZO sada plaća direktno dobavljačima. Isto je i kada su u pitanju krv i produkti od krvi, energenti. Dosada je ta ustanova isplatila oko 1,06 milijardi dinara dobavljačima za potrebe zdravstvenih ustanova čiji su računi u blokadi.

Izvor: Vebsajt 021, 18.09.2016.
Naslov: Redakcija