Zastava Bosne i Hercegovine

ZBOG RUPA U ZAKONU NASILNICI SE ČESTO VRAĆAJU NA STARO: Najbitnije je da žrtve nasilja u porodici što pre kontaktiraju policiju


Nasilje u porodici neretko je glavna tema u medijima. Profesor Milan Žarković je bio gost Prve televiziji i pojasnio postupak reagovanja policije.

Ono što je najbitnije kada je nasilje u pitanju, jeste da žrtva što pre kontaktira policiju i da sve informacije kako bi se na vreme reagovalo. Profesor Žarković je detaljno objasnio kako treba da izgleda postupak prijavljivanja nasilnika, ali i koje su obaveze policije u kriznim situacijama.

"Onog momenta kada policija sazna da postoje informacije o nasilju, zakon se bavi sprečavanjem nasilja i ne čeka se da se nešto desi nego se reaguje. To je samo jedna od paralela, kada sam pogledao podatke iz 2019. bilo je oko 28000 prijava, a mi moramo da uradimo sve da žrtva bude osnažena, ali neretko javljaju ljudi iz porodice i komšiluka kada imaju sumnju na nasilje", objašnjava profesor.

"Oblici nasilja su zaista različiti, ali za sve te situacije policija ima obavezu da postupa i mora sve da se proceni uvidom a najpre patrola mora da reaguje i učini sve što se od njih traži, i moraju da imaju sve podatke o događaju. Kada se izlazi na teren gde je nasilje, to je jako rizična situacija čak i za policiju jer su nasilnici beskrupulozni porema svojima a tek prema policiji. Ako se desi da naiđemo na lošu situaciju, službenik je u obavezi da zaštiti žrtvu, a žrtva mora da zna da treba da sarađuje", ističe Žarković.

"Ono što je cilj zakona, jeste da se obezbedi brza zaštita, u vrlo kratkom vremenskom periodu policija bi napravila proveru rizika. U najvećem broju slučajeva, napravi se procena kolika je doza nasilja. Čak 70% slučajeva je rizično, a policija mora da ispita i nasilnika i celokupnu situaciju". rekao je Žarković i dodao:

"Ja naglašavam da ima velikih praznina u zakonu jer nasilnik se ponovo vraća na staro, ali to je naša greška", zaključuje profesor.

Izvor: B92, 18.08.2021.
Naslov: Redakcija