Zastava Bosne i Hercegovine

RASPISAN POZIV ZA DODELU PODSTICAJA IZ IPARD PROGRAMA: Sredstva će biti dodeljena za investicije u fizičku imovinu za preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda


Raspisan je 4. javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda u sledećim sektorima:

  1. 1.Mleka
  2. 2.Mesa
  3. 3.Voća I Povrća
  4. 4.Jaja
  5. 5.Grožđa

Prihvatljive su investicije u izgradnju i opremanje proizvodnih i objekata za skladištenje, kao i investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Novina u odnosu na prethodne pozive jeste mogućnost završetka izgradnje već započetih objekata.

Rok za podnošenje zahteva za odobravanje prava na podsticaje je do 29. oktobra 2021. godine. Po ovom Javnom pozivu opredeljena su sredstva u iznosu od preko 25 miliona evra.

Pravo na IPARD podsticaje ostvaruje lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom  statusu i to:

  1. 1.Preduzetnik
  2. 2.Privredno društvo
  3. 3.Zemljoradnička zadruga

Korisnik ostvaruje IPARD podsticaje, bez obzira na ukupnu vrednost investicije, u okviru sledećih granica:

  1. 1.Za sektor mleka u iznosu od 10.000 do 2.000.000 evra;
  2. 2.Za sektor mesa, voća i povrća, jaja i sektor grožđa u iznosu od 10.000 do 1.000.000 evra.

Pravo na IPARD podsticaje može se ostvariti isključivo za investicije koje su realizovane nakon donošenja rešenja o odobravanju projekta, osim za opšti trošak koji može da nastane u periodu važenja IPARD programa.

IPARD podsticaji utvrđuju se u procentualnom iznosu od 50% vrednosti prihvatljivih troškova investicije umanjene za iznos PDV-a.

Izvor: vebsajt IPARD, 16.08.2021.
Naslov: Redakcija