Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FIRME KOJE NE ŽELE ODLAGANJE ROKA OTPLATE COVID KREDITA MORAJU O TOME U PISANOJ FORMI DA OBAVESTE FOND ZA RAZVOJ: Rok za dostavljanje izjave Fondu je 28. avgust


Korisnici Covid kredita koji su odobreni 2020. godine moći će automatski da produže rok otplate za godinu dana, dok će firme koje ne žele odlaganje, a koje imaju kredite kod Fonda za razvoj, morati i zvanično u pisanoj formi da odbiju ovu mogućnost najkasnije do 28. avgusta. 

Produženi rokovi odnose sa na kredite odobrene po Programu finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom.

Ipak, odlaganje otplate ne odnosi se na korisnike čija je pretežna delatnost turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj.

Rok otplate kredita može da se produži za 12 meseci, u okviru koga se i grejs period i period otplate produžavaju za po šest meseci bez zaključivanja posebnog aneksa ugovora i pratećih dokumenata.

“Ako korisnik kredita u roku od 30 dana od dana objavljivanja obaveštenja ne odbije ponudu, smatra se da je tu ponudu prihvatio, u kom slučaju će Fond sačiniti novi plan otplate kredita koji dostavlja korisniku kredita putem elektronske ili redovne pošte. Svi korisnici kredita koji ne žele da koriste navedenu mogućnost imaju obavezu da dostave izjavu na mejl: covid19@fondzarazvoj.rs najkasnije do 28. avgusta 2021. U suprotnom rok otplate i grejs period će se produžiti”, navode u Fondu za razvoj.

Da podsetimo, osnovni ciljevi ovog programa su da se u uslovima otežanog poslovanja izazvanog pandemijom virusa Covid-19 obezbedi podrška privrednim subjektima za nabavku obrtnih sredstava kao i za održavanje tekuće likvidnosti u cilju redovnog izmirivanja obaveza prema poslovnim partnerima, zaposlenima i državi.

Pravo na korišćenje sredstava imaju preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja privredna društva koja su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu i koja obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost, koji su Fondu podneli zahteve za kredit do 10. decembra 2020. godine.

Izvor: Biznis, Marija Jovanović, 17.08.2021.
Naslov: Redakcija