Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVLJANI CRNE GORE KOJI ŽIVE U SRBIJI KOJI ŽELE DA GLASAJU NA PARLAMENTARNIM IZBORIMA MORAJU IMATI PCR ILI POZITIVAN SEROLOŠKI TEST ZA ULAZAK U DOMOVINU


Redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani 30. avgusta, a pravo glasa na njima imaće i poveći broj državljana Crne Gore sa boravištem u Srbiji, ali i studenata koji studiraju u našoj zemlji.   

Onima koji budu rešili da se u domovinu upute kako bi ostvarili svoje građansko pravo biće neophodne tri stvari - maska, lična karta i minimum 100 evra.

Oko sedam odsto od ukupnog broja građana Crne Gore sa biračkim pravom moći će da na glasačkom listiću zaokruži jednu od ukupno 11 lista, koliko ih je kandidovano za predstojeće izbore, uz uslov da na granicu dođu sa negativnim PRC testom, ne starijim od 72 sata ili pozitivnim rezultatom serološkog testa na korona virus.

Ova odluka je pre četiri dana doneta od strane crnogorskih vlasti, a potencijalni glasači će za dobijanje dozvole za ulazak u Crnu Goru morati da izdvoje 6.000 dinara, kolika je cena PCR testa u Srbiji. U ovom slučaju, ova cena važi za građane koji imaju dvojno državljanstvo, dok će oni koji poseduju samo crnogorski pasoš testiranje morati da plate duplo skuplje.

Kad se ovoj sumi doda i cena najjeftinije autobuske karte do Crne Gore, koja u proseku košta oko 50 evra, dolazimo do sume od minimum 100-110 evra koja će građanima biti neophodna kako bi mogli da na glasanje izađu na nekom od biračkih mesta u ovoj državi.

Značajno manji, a opet obavezan izdatak, ukoliko žele da glasaju biće i kupovina zaštitne maske, čije će nošenje na biračkim mestima u Crnoj Gori biti obavezno.

Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore usvojila je preporuke za sigurno sprovođenje parlamentarnih izbora zakazanih za 30. august, koje su pripremili Nacionalno koordinaciono telo (NKT), Institut za javno zdravlje i DIK.

Preporuke podrazumevaju obaveznu dezinfekciju ruku pre ulaska na biračko mesto i tokom procesa glasanja, obavezno nošenje maske na biračkom mestu, osim prilikom utvrđivanja identiteta birača i držanje propisane fizičke distance pre, tokom i nakon boravka na biračkom mestu u skladu sa opštom preporukom NKT-a o držanju fizičke distance.

Podsetimo, parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani 30. avgusta, a biračko pravo ima 541.232 građana i u odnosu na predsedničke izbore pre dve godine, broj birača se uvećao za oko 8.600.

Izvor: Blic, I.G.Ž, 19.08.2020.
Naslov: Redakcija