Zastava Bosne i Hercegovine

ORGANIZACIJA NASTAVE U ŠKOLAMA: Najviše učenja na daljinu očekuje među srednjoškolcima


U mlađim razredima, od prvog do četvrtog, nastava na daljinu odvijaće se samo putem televizije i to na RTS Planeta.

Učitelj će u školi držati časove za dve grupe, a oko nastave predmeta poput likovnog i muzičkog, pomoći će im predmetni nastavnici iz starijih razreda i tako će dopuniti svoju normu. Učitelj će nedeljno u normi imati dva časa koja će koristiti da učenicima koji uče na daljinu objasni gradivo, da im pošalje materijale preko platforme i da održi dopunsku nastavu.

Ovo je, za "Novosti", rekao ministar prosvete Mladen Šarčević i naveo da su o detaljima nastave od 1. septembra direktori škola razgovarali sa predstavnicima školskih uprava. Utvrđene su norme za nastavnike, tako da niko ne radi više od 40 sati nedeljno, a kako kaže ministar, neki će raditi i manje. Šarčević očekuje da će skoro svi prvaci krenuti u školu, i da neće učiti na daljinu. Najviše učenja na daljinu očekuje među srednjoškolcima.

- Od petog do osmog razreda nastava na daljinu biće na RTS 3 u prepodnevnim časovima. Nastavnici će, takođe, u školi držati časove u dve grupe. U nedeljnoj normi ostaće im 6,7 časova koje će koristiti za komunikaciju putem onlajn platforme sa učenicima koji su kod kuće. To vreme mogu da koriste za projekte, sekcije, dopunsku nastavu, pojašnjenja i drugi dodatni pedagoški rad. Neće, kao u prethodnom polugodištu držati celokupnu nastavu na daljinu - navodi Šarčević.

Kada je reč o srednjim školama, svi opšteobrazovni predmeti emitovaće se na RTS 3 u popodnevnim časovima i na RTS Planeta.

- Nastava za gimnazije biće u celosti na TV. I opštestručni predmeti snimljeni su i biće emitovani na TV. Samo nastavnici koji drže uskostručne predmete imaće u normi po 10, 11 časova za onlajn rad, gde će učenicima putem platformi držati nastavu iz ovih predmeta - pojašnjava ministar.

Jedno od važnih pitanja jeste i usklađenost nastavnih programa na televiziji i u školi, a Šarčević naglašava da će programi biti potpuno usklađeni i da će se poklapati.

U slučaju povećanja opasnosti od širenja virusa korona, odlazak u škole će biti prekinut i preći ćemo na onlajn nastavu - kazao je epidemilog Branislav Tiodorović. - Ovo je prelomni trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji, svi moramo pomoći da škole počnu da rade normalno i da se deca vrate u klupe, a da rizike smanjimo na najmanju moguću meru. To znači da sve mere zaštite moraju da se poštuju.

Tiodorović je rekao da će deca nositi maske koje im roditelji nabave i koje im najviše odgovaraju.

Inače, neke škole već su roditeljima poslale anketu u kojoj treba da se izjasne da li će im dete ići u školu ili će nastavu pohađati onlajn. Oni koji anketu nisu dobili ne moraju da brinu, jer će izjašnjavanje trajati i tokom septembra. Roditelji đaka prvaka, učenika koji kreću u peti razred i prvi razred srednje, tek treba da upoznaju učiteljicu i razrednog starešinu, a to je planirano za 31. avgust. Tek nakon toga oni će dobijati dalje instrukcije.

Prema procenama Ministarstva prosvete, oko 10 odsto roditelja odlučiće se za onlajn nastavu.

- Onlajn časovi su važni, taj vid nastave naophodno je zadržati, kao kombinaciju sa nastavom uživo - kaže Valentina Ilić iz Unije sindikata prosvetnih radnika. Ona dodaje da je decu koja se odluče za onlajn nastavu moguće i "uživo" uključiti u čas putem neke od platformi, tako da oni ravnopravno učestvuju.

Škole će, kako nam kažu neki direktori, na mesečnom novou raditi ankete među roditeljima da provere da li se neko od njih predomislio. Tim đacima biće omogućeno da promene režim učenja.

Izvor: Novosti, 19.08.2020.
Naslov: Redakcija