Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA PODNEO INICIJATIVU ZA IZMENE I DOPUNE ODREDBI ZAKONA O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Cilj inicijative je rešenje problema „zaštićenih stanara“


Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je danas da je podneo inicijativu za izmene i dopune odredbi Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 i 9/2020 - dr. zakon) kako bi se rešio problem „zaštićenih stanara“.

Pašalić je naveo da bi se izmenama omogućila adekvatna isplata novčane naknade zakupcu stana u svojini građana, zadužbina i fondacija (zaštićeni stanari) ili vlasniku stana datog u zakup, čime bi se znatno ubrzalo rešavanje tog višedecenijskog problema.

„Zakonski rok za rešavanje ovog pitanja je kraj 2026. godine, ali je već sada izvesno da ovo pitanje nije moguće do tada rešiti a svako dalje odlaganje rokova nije u interesu ni vlasnika koji decenijama čekaju da uđu u posed svojih stanova, ni zakupaca koji čekaju rešenje svog stambenog pitanja“, ukazao je Pašalić.

On je naveo da je u ovom slučaju instituciji zaštitnika građana veoma važna bila i moralna strana celokupnog problema, odnosno činjenica da vlasnici stanova i stanari predugo čekaju na njegovo konačno rešenje.

Zaštitnik građana naveo je da bi se izmenom člana 145 regulisalo adekvatno normiranje pojma odgovarajući stan koji bi podrazumevao stan koji po veličini, udobnosti i katastarskoj opštini odgovara stanu iz kojeg se iseljava zakupac.

„Na ovaj način bi se onemogućilo da prilikom preseljenja zakupci dobiju na korišćenje stan značajno manje kvadrature, što je bila jedna od negativnih posledica ranijeg normativnog rešenja“, navodi zaštitnik građana.

Nužnost izmene člana 151, kojim je propisana obaveza lokalne samouprave o isplati novčane nadoknade u vrednosti odgovarajućeg stana proizilazi iz potrebe da iznos te naknade bude jednak visini tržišne vrednosti stana iz kojeg se zakupac iseljava, umesto iznosa koji odgovara vrednosti nekog potencijalnog stana, precizira Pašalić.

On je objasnio da jedino isplata pune, realne vrednosti stana predstavlja odgovarajuće zadovoljenje potreba i satisfakciju za građane koji se moraju odreći svoje kontinuirane povezanosti sa stanom koji nazivaju dom.

Pašalić je inicijativu za izmenu Zakona podneo Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor: Danas, 18.08.2020.
Naslov: Redakcija