Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: U 2017. godini samo opština Preševo nije donela program korišćenja državnog zemljišta. Propisana kazna za odgovorne od 80.000 do 150.000 dinara


Lep profit su mnogi izvukli poslednjih decenija od "zakupa" državnog zemljišta. Naročito, jer su plodne oranice samo koristili, a naknadu nisu plaćali. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je tom periodu "odzvonilo", a ističu i da se i lokalne samouprave dovode u red po pitanju izdavanja državnih oranica, jer su u većini bili javašluk i korupcija.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, u 2017. godini samo opština Preševo nije donela godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Sve ostale lokalne samouprave su dale u zakup po pravu prečeg zakupa i korišćenja bez naknade i bar jednom sprovele postupak davanja u zakup javnim nadmetanjem.

- Zakon o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 65/2008 - dr. zakon, 41/2009, 112/2015 i 80/2017) propisuje novčanu kaznu od 80.000 do 150.000 dinara, kojom će kazniti odgovorne ukoliko ne donesu godišnji program korišćenja državnog zemljišta - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. - Do sada, 123 jedinice lokalnih samouprava dobile su saglasnost na godišnji program za 2018. godinu, pa površina raspoloživog poljoprivrednog zemljišta, u državnoj svojini za davanje u zakup, odnosno na korišćenje, iznosi 391.829 hektara. Preostalih 14 godišnjih programa su u postupku kontrole i otklanjanja nedostataka, a osam jedinica lokalnih samouprava, koje još nisu dostavile godišnji program za 2018/2019. godinu, pozvane su od strane Ministarstva.

U resornom Ministarstvu tvrde da se insistira da se isprave podaci o zemljištu koje se daje u zakup, kako bi se usvojili godišnji programi sa ispravnim informacijama, koje će sadržati sve državne parcele koje mogu biti predmet zakupa, bez izuzetka. Time se sprečava i bespravno korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Tokom 2018. podnet je zahtev za utvrđivanje pravnog osnova za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na površini od 3.200 hektara zemljišta.

A, od kada stočari u Srbiji imaju pravo prečeg zakupa državnih oranica, počeo je da vlada pravi mali rat između njih i ratara.

Dok se ne donese godišnji program izdavanja državnog zemljišta u zakup, Zakonom je predviđeno da ministar finansija privremeno obustavi prenos sredstava iz republičkog budžeta ka lokalnoj samoupravi, tačnije, opštine i gradovi ostaju uskraćeni za svoje parče udela u naplaćenim porezima na zarade.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Su., 18.08.2018.
Naslov: Redakcija