Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OD JESENI U PRIMENI "E-INSPEKTOR" I "E PEČAT"


Za prvih godinu dana primene informacionog sistema eZUP (Zakon o opštem upravnom postupku("Sl. glasnik RS", br. 18/2016)), koji omogućava bržu i jednostavniju razmenu podataka, umesto da se ide od šaltera do šaltera, građanima je ušteđeno 500.000 sati, a štampanje izvoda iz matične knjige rođenih je prepolovljeno, kažu u vladinoj Kancelariji za IT i elektronsku upravu.

U tom informacionom sistemu se trenutno nalazi osam institucija sa 20 baza podataka.

U Kancelariji kažu da je upravo podatak o tome da je prepolovljena štampa papirnih izvoda iz matične knjige rođenih pokazatelj značaja elektronske razmene podataka.

Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović procenjuje da će štampanje izvoda iz knjige rođenih, na primer, u narednih godinu, do godinu i po dana, praktično i nestati.

Jovanović najavljuje da na jesen "startuje" i pilot projekat "e-inspektor", sa željom da se informatizuje rad 41 inspekcijske službe u Srbiji, kako bi se napravio savremeni informacioni sistem.

Time će se, dodaje, olakšati i unaprediti rad inspektora, ali i obavljati koordinacija njihovog rada.

Takođe, od 1. oktobra zvanično se uvodi "e pečat", pa onaj tradicionalni više neće biti obavezan u poslovanju privrednih društava.

"Napravićemo jedan događaj koji će simbolično reći - od danas je kraj, pečat više nije potreban", kaže Jovanović.

"Očekujemo da u narednom periodu prvi provajderi ove usluge počnu da izdaju elektronske pečate pravnim licima", dodaje Jovanović.

Kao kapitalni infrastrukturni projekat izdvaja odluku vlade o izgradnji državnog Data centra u Kragujevcu, za koji, kaže, postoji interesovanje i stranih investitora.

"Ta investicija kreće od projektovanja, a već sad imamo veliko interesovanje i stranih investitora da svoje sisteme, servere, baze podata, ostave u Data centru u Kragujevcu. To će biti još jedan stimulans za razvoj IT sektora u Srbiji", podvukao je Jovanović.

Podsetio je i na informacioni sistem "Bebo, dobro došla na svet", koji je, kaže, uveden u drugu fazu - pa će roditelji, pored toga što još u porodilištu daju ime detetu, upišu ga u matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište i socijalno osiguranje, sada moći da elektronski podnesu i zahtev za roditeljski dodatak.

"Oko 40 gradova i opština se već nalazi u tom sistemu, a do jeseni će biti cela Srbija", rekao je Jovanović.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, 19.08.2018.
Naslov: Redakcija