Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVRAĆAJ POREZA ZA KUPOVINU U INOSTRANSTVU


Odlazak na odmor u inostranstvo, pogotovu za one koji planiraju i kupovinu, može da bude i još povoljniji ukoliko iskoriste pogodnost povraćaja poreza takozvanog "tax free". Ipak, budući da svaka zemlja ima svoja pravila, pre svakog šopinga neophodno je raspitati se kako sistem u određenoj državi funkcioniše, na koji način novac od poreza možete dobiti nazad i koja je za to procedura.

Pre svega je neophodno objasniti šta je to "tax free". Kao i Srbija, tako i svaka zemlja Evropske unije ima porez na robu (PDV). Taj porez je različit u zavisnosti od kategorije proizvoda. Budući da Srbija nije članica EU, naši građani koji se nađu u nekoj od zemalja EU, a ako kupuju na jednom mestu u minimalnoj vrednosti koju ta zemlja propiše, imaju pravo da im se taj porez vrati. U zavisnosti od toga šta ste i po kojoj ceni kupili, svota vraćenog novca može biti od tek nekoliko do par stotina ili hiljada evra.

Ipak, pre nego što odete samouvereno u kupovinu, važno je znati da nisu za svaku zemlju EU isti propisi, ali i to da se porez ne vraća za sve, pa tako na primer na robu sa akcizom povraćaj ne postoji.

Mađarska

Da bi vam porez bio vraćen u ovoj zemlji je neophodno da pazarite u iznosu od 150 evra ili 50.000 forinti. To je ujedno i jedan od najviših minimalnih iznosa u Evropskoj uniji.

- Nedavno sam sa suprugom išla da kupujemo dečju opremu u Mađarskoj na koju je porez od 10 do 20 odsto i uzeli smo račun uz koji smo tražili dokument o povraćaju poreza - objašnjava Milana Knežević i dodaje da je procedura takva da taj dokument i neotpakovanu robu treba predati na carinsku kontrolu i onda oni izdaju potvrdu o povraćaju poreza.

Porez su dobili tek kada su sledeći put otišli u tu radnju u kojoj su kupili dečiju opremu. Odneli su potvrdu i prodavac daje predlog da li im se iznos "tax free" vraća u gotovini ili mogu da kupe nešto u iznosu vraćenog novca u toj radnji.

Takođe, treba obratiti pažnju i na to da jedan račun u jednoj prodavnici ne sme da bude manji od minimalnog iznosa za povraćaj poreza kako biste ostvarili pravo na njega, a što važi za sve zemlje EU.

Nemačka

Jedan od najpovoljnijih minimalnih iznosa koji bi trebalo da platite, za povraćaj poreza je u Nemačkoj i iznosi 25 evra.

Za tako malu kupovinu se ne isplati da tražite porez nazad, jer se dobija tek nekoliko evra.

Međutim, kada su velike kupovine u pitanju, tax free se itekako isplati.

- Kupovao sam skupoceni sat u Nemačkoj u vrednosti od 10.000 evra i povraćaj je izašao oko 1.200 evra - navodi Sava Zorić koji dodaje da je na kraju dobio oko 1.000 evra kada je uračunata provizija koju oni zadržavaju za sebe.

Uglavnom provizija postoji i za manje iznose, pa kupci nekad odu kućama tek sa simboličnom sumom, kada za nju izdvoje novac.

Austrija

Minimalni račun za povraćaj poreza u Austriji je 75 evra i spada u niže granične iznose.

Visina poreza se razlikuje za tehniku, hranu i garderobu, a postoje i proizvodi koji ne podležu porezu.

Grčka

Dugo je minimalni iznos na računu u ovoj zemlji iznosio 120 evra. Međutim, turiste je obradovala vest da je on smanjen na svega 50. Šoping u Grčkoj se posebno isplati u vreme velikih rasprodaja.

- Leti kupujemo garderobu, često kožne jakne koje su i ovako jeftinije u Grčkoj, a kada se na to doda i "tax free", stvarno se isplati - zaključuje Ema Lupšin. Ona dodaje da postoji opcija da se odmah na carini isplati iznos, ali da to zavisi i od robe koju kupujete. Ako ona nije skupa, onda možete očekivati da vam banka u Srbiji isplati iznos uz pečat na dokumentu koji priložite.

 - Važna pitanja i odgovori za povraćaj poreza -

Ministarstvo finansija Republike Srbije dostavilo je dokument u kojem se nalaze važna pitanja sa odgovorima u vezi sa povraćajem poreza, a koja mogu interesovati kupce.

1. Da li će mi PDV na svu robu biti refundiran?

- Takva situacija je malo verovatna. Obično se oduzima administrativna taksa za uslugu. Obavezno bi trebalo da saznate kolika je kada ste u prodavnici.

2. Može li neko drugi umesto vas da ode u prodavnicu?

- Ne. Morate lično prisustvovati da biste dobili PDV, iako ne morate sami da kupujete robu.

3. Da li ćete morati da čekate da dođete kući da biste dobili povraćaj?

- Ne nužno. Na nekim većim aerodromima, možete odmah dobiti povraćaj novca kada carinski službenici pregledaju vašu prijavu, pod uslovom da je prodavnica u kojoj ste kupili robu u saradnji sa tim aerodromom. U drugom slučaju ili vam se banka isplaćuje u Srbiji ili prodavnica kada u nju dođete naredni put.

4. Gde možete da se žalite ako niste dobili povraćaj?

- Možete da se žalite kompaniji u kojoj ste kupili robu, jer firma ima odgovornost da vrati povraćaj. Međutim, ako je ta kompanija koristila posrednika, prvo treba da kontaktirate njega.

5. Možete li da kupite robu bez PDV-a iz bilo koje prodavnice?

- Ne. Prodavnice ne moraju ponuditi robu bez PDV-a. Oni koji to učine naprave određene aranžmane sa poreskim organima.

6. Može li se sva roba kupiti bez PDV-a?

- Ne. Postoje određeni proizvodi koji nisu kvalifikovani za to. Ova povoljnost je obično namenjena za onu robu koja se nosi u ručnom prtljagu. To takođe zavisi i od zemlje koja može da isključi određenu kategoriju robe.

7. Poseban oprez pri prenosu robe vozom

- Na određenim železničkim stanicama ćete možda dobiti dokumente pri odlasku. Međutim, u pojedinim državama postoji pravilo da se pečat dobije na poslednjoj stanici u Evropskoj uniji, pre ulaska u van EU zonu. Savet je da pre svega savetuje nadležne u toj državi da biste znali koja pravila važe na toj specifičnoj ruti.

Izvor: Vebsajt Blic, Nikolina Govoruša, 17.08.2018.
Naslov: Redakcija