Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O GRAĐEVINSKIM PROIZVODIMA: Zakon se odnosi na 600 proizvoda koji se u narednih nekoliko godina moraju prilagoditi standardima odnosno kvalitetu koji postoji u zemljama Evropske unije


Posle urušavanje nadvožnjaka u Đenovi, koji je jednim delom premošćavao reku, u mnogim evropskim državama nadležni organi naredili su kontrolu postojećih mostova i nadvožnjaka u strahu od sličnih tragedija.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović naredila je vanredni nadzor svih mostova u Srbiji dužih od 100 metara. Vanredni nadzor sprovodi nadležna Republička građevinska inspekcija, a prvi pod kontrolom naći će se drumski most "Gazela" preko Save na auto-putu, drumski i železnički Pančevački most preko Dunava i most kod Beške preko Dunava na auto putu Beograd-Subotica.

Po oceni Gorana Rodića iz Građevinske komore Srbije, u našoj državi ima preko 4.000 registrovanih mostova koji su u zadovoljavajućem stanju.

-Naši mostovi u ovom momentu su u zadovoljavajućem stanju. Čim su u upotrebi znači da su ispravni. Ne može se reći da su 100 odsto bezbedni, ali ovi koji su na koridorima i koji su u eksploataciji su pod kontrolom i oni se održavaju – ocenio je Rodić.

Većina građevinskih stručnjaka slaže se sa ocenom da su srpski mostovi i putevi u solidnom stanju uz konstataciju da je većina njih građena davno i to u vreme kada je kvalitet građevinskog materijala bio bolji nego danas. Uz to, podsećaju, da su srpska građevinska preduzeća gradila upravo mostove i putevi širom sveta i bili poznati po kvalitetnim radovima i materijalu, ali je veliki deo njih nestao u procesu privatizacije i tranzicije.

Kako bi srpska građevinska preduzeća vratila staru slavu i poslove širom sveta, srpska vlada je nedavno usvojila Predlog zakona o građevinskim proizvodima. Taj zakonski akt treba da uredi tržište građevinskih proizvoda i podigne kvalitet materijala koji se koriste u gradnji mostova, puteva, zgrada i drugih objekata. Zakon se odnosi na 600 proizvoda koji se u narednih nekoliko godina moraju prilagoditi standardima odnosno kvalitetu koji postoji u zemljama Evropske unije.

Goran Rodić ističe da su srpski građevinari radili po nemačkim standardima, koji su sada standardi EU dodajući da je njih mnogo.

-Samo za čelik postoji 12.500 stavki. Znači, ako naša firma hoće da izvozi, to je za nju veoma veliki i skup posao. Ovaj zakon je trebalo da dobijemo još pre deset godina. Do sada su svi radili i ugrađivali šta su imali i mogli, a sada će morati da ispunjavaju standarde usaglašene sa evropskim – rekao je Rodić.

Napominje da je ovaj zakonski propis donet ranije i da se već godinama primenjuje, ne bi se dešavalo da razne nestručne firme učestvuju u građevinskim poslovima u Srbiji i da materijal koji se ugrađuje u zgrade i puteve bude neadekvatan.

- Sada će pak samo oni koji se ozbiljno bave građevinskim poslom moći da rade i to je dobro za našu građevinsku operativu. Zakon će pomoći da se podignu standardi u ovoj oblasti i da naše građevinske firme mogu nesmetano da rade u inostranstvu. Svakako da će se prorediti broj građevinskih firmi jer mnoge male i srednje koje trenutno postoje neće moći da se prilagode novim standardima prema propisima koji važe u EU, odnosno na tržištu će preživeti samo one koje poseduju adekvatnu operativu za izvođenje gradnje – ocenio je Rodić.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ocenjuju da će upravo ovaj novi zakon o građevinskim proizvodima na jedinstven način urediti tu oblast i uskladiti je sa standardima i najboljom praksom EU. Efekti ovog akta biće uređenije tržište građevinskih proizvoda, podignut nivo kvaliteta materijala koji se koristi u gradnji, a doprineće i da domaći proizvođači budu konkurentniji na evropskom tržištu.

Jedna od novina predviđenih ovim zakonom je fabrička kontrola proizvodnje koja je obavezna u okviru svih sistema ocenjivanja i verifikacije stabilnosti performansi. Fabrička kontrola proizvodnje omogućava da proizvođač bude odgovoran za performanse, jer se u toku same proizvodnje građevinskog proizvoda svi nedostaci mogu otkloniti kako bi se na kraju obezbedio kvalitetan proizvod. Proizvođači koji nemaju uspostavljenu fabričku kontrolu proizvodnje odnosno ne žele da investiraju u njeno uspostavljanje moći će da angažuju telo za ocenjivanje i verifikaciju stalnosti performansi.

U obrazloženju ovog zakonskog akta, koji će se na jesen naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije, navodi se da Srbija nema opšti propis kojim bi na jedinstven način bila uređena pitanja koja se odnose na građevinske proizvode. Uz to, ovaj propis je i jedna od obaveza Srbije na evropskom putu na koji se ona obavezala u okviru pregovaračkog Poglavlja 1 – Slobodna kretanja robe.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Ljubinka Malešević, 19.08.2018.
Naslov: Redakcija