Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT IZMENA I DOPUNA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA POLJOPRIVREDU PREDLOżIO POVLAčENJE NACRTA


Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu zvanično je uputio primedbe na Nacrt izmena i dopuna zakona o poljoprivrednom zemljištu, u kojima se traži povlačenje tog dokumenta iz procedure i njegova dorada, izjavio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški.

“U delu u kojem smo komentarisali zakon u celosti tražili smo njegovo povlačenje, pre svega jer smatramo da je neustavan i da će njegova primena biti pod velikim znakom pitanja”, istakao je Bogaroški za Radio televiziju Vojvodine (RTV).  

Kako je preneto na internet stranici RTV, on je dodao da je jedna od osnovnih zamerki na taj dokument ta što najznačajnija pitanja nisu uređena predloženim nacrtom, već je navedeno da će ona biti regulisana naknadno, posebnim uredbama.

Bogaroški je naveo da se u primedbama iz pokrajine tim povodom traži obavezno donošenje godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za lokalne samouprave, uz sankcije ukoliko se ta obaveza ne ispoštuje.

“Na taj način bi se povećao stepen izdavanja poljoprivrednog zemljišta u zakup”, rekao je Bogaroški i dodao da pokrajina traži i da se “zemljište, koje nije predmet zakupa, a koje je obuhvaćeno programom, mora ponuditi na licitaciji i to po početnoj ceni od jednog dinara, jer je predlagač izmena predvideo da se to zemljište daje bez nadoknade i kriterijuma na pet godina”.

U primedbama pokrajine zatraženo je i ukidanje mogućnosti prodaje zemlje, kako bi se “stvorio mehanizam da za dve godine ona ne bude dostupna za kupovinu i stranim državljanima, jer se Srbija obavezala da će u tom roku omogućiti i njima prodaju zemlje pod istim uslovima kao i za građane Srbije”.

Zatraženo je i brisanje izmena koje omogućavaju davanje 30 odsto poljoprivrednog zemljišta u svakoj lokalnoj samoupravi pravnom licu sa investicionim planom.

Kako je obrazložio Bogaroški, time se daje diskreciono pravo lokalnim samoupravama i resornom ministarstvu da odlučuju kome će dati to zemljište, a pritom se diskriminišu poljoprivrednici, kojima je “oduzeta mogućnost da se jave za to zemljište”.

Izvor: Tanjug, 19.08.2015.