Zastava Bosne i Hercegovine

PO PREDLOGU TIJANINOG ZAKONA POLICIJA TREBA DA POČNE POTRAGU ZA NESTALOM OSOBOM ODMAH PO PRIJAVI NESTANKA, A NE NAKON 48 SATI KAKO SADA PIŠE U ZAKONU


Marija, Zoja, Tamara i Tijana- ovo nisu samo obična imena već nazivi zakona koji nose imena devojčica koje su na neki način bile žrtve neuređenog zakonodavnog sistema u Srbiji. Poslednja inicijativa pokrenuta je pre nekoliko dana nakon ubistva Tijane Jurić.

To je Tijanin zakon po kom bi policija trebalo da počne potragu za nestalom osobom odmah po prijavi nestanka, a ne nakon 48 sati kako sada piše u zakonu.

Predlog može da uđe u proceduru samo ukoliko ga 30.000 građana podrži potpisima.

 Do sada ga je podržao ministar policije Nebojša Stefanović, mada se nameće pitanje da li je takav predlog uopšte moguće sprovesti. Advokat Vladimir Beljanski kaže da je problem u sistemu rada policije.

Do usvajanja zakona mogu proći i godine, o čemu svedoči sudbina drugih predloga zakona. Otac Tamare Miladinović, koja je život izgubila u požaru u diskoteci Kontrast, još uvek čeka da se kazne odgovorni.

Predlog Tamarinog zakona o protivpožarnoj zaštiti čeka epilog već 2 i po godine.

Slično je i sa Zojinim zakonom o retkim bolestima. On predviđa da ukoliko u zemlji pacijentu ne uspe da se uspostavi dijagnoza, to mora da se obavi u inostranstvu, jer mnogi čekajući je, ne dožive ni lečenje.

Do sada je usvojen jedino Marijin zakon, koji je inicirao otac devojčice iz Ledinaca koja je pre tri godine silovana i ubijena. Na osnovu tog zakona, krivično delo pedofilije ne zastareva, pooštrene su kazne za to krivično delo i predviđa se formiranje DNK baze podataka pedofila.

Roditelji su ove inicijative zato i pokretali, kako se drugima ne bi dogodilo ono što su oni proživeli.

Izvor: RTV