Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O UPRAVLJANJU PRIVREDNIM DRUŠTVIMA KOJA SU U VLASNIŠTVU REPUBLIKE SRBIJE: Predlog zakona predviđa pretvaranje 22 javna preduzeća u akcionarska društva ili društva sa ograničenom odgovornošću. To ne znači privatizaciju "Srbijašuma", "Srbijavoda" ili nacionalnih parkova


U pripremi je novi zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države. Kako je rečeno na javnim konsultacijama, Predlog zakona o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu predviđa pretvaranje 22 javna preduzeća u akcionarska društva ili društva sa ograničenom odgovornošću. To ne znači privatizaciju "Srbijašuma", "Srbijavoda" ili nacionalnih parkova, objasnili su iz Vlade Srbije.

U dostizanju veće efikasnosti i profita cilj je, kažu, profesionalizacija uprave, a ključna novina centralizacija vlasničkih odgovornosti i nadležnosti, koju preuzima Ministarstvo privrede - izuzev u oblasti energetike, a u skladu sa evropskim standardima.

Promena pravne forme čeka više od 20 javnih preduzeća, čiji je osnivač država. Rok - godinu dana od početka primene zakona. Kriterijume o transformaciji u akcionarsko ili društvo sa ograničenom odgovornošću, prema predlogu, aktom propisuje Vlada.

"Profesionalizacija i poboljšanje nivoa korporativnog upravljanja je mnogo bolja i mnogo efikasnija u standardizovanoj formi privrednog društva. Znači, to je jedini razlog za promenu pravne forme", rekla je Dubravka Drakulić, pomoćnica ministra privrede.

Od oko 300 privrednih subjekata u državnom vlasništvu kao društvo kapitala već aktivno funkcioniše većina. U nadzor će biti uključena i preduzeća koja do sada nisu bila, a prvi put će odgovarati za dostizanje opšteg godišnjeg cilja.

"Nije dovoljno samo da kompanije postanu akcionarska društva, odnosno da budu u tom obliku organizovanja, već je neophodno i da ona budu kotirana na berzi i na taj način da se ostvari indirektna kontrola upravljanja, jer ako dođe do transformacije samo formalne, a ostanu isti kontrolori, ništa se u upravljanju neće promeniti", rekao je Nenad Gujaničić, broker.

Koje moguće zakonske slabosti treba otkloniti predložili su iz "Transparentnosti Srbija". Pored ostalog, ukazuju da u transformisanim preduzećima rukovodioci i članovi upravljačkih tela neće imati status javnih funkcionera, a time ni obavezu prijavljivanja imovine i prihoda, ali ni sukoba interesa.

"Reč je o jednom velikom koruptivnom riziku, koji već i sada postoji za neka od transformisanih preduzeća, poput Elektroprivrede Srbije, gde su njihovi funkcioneri nakon ove transformacije praktično izuzeti od Zakona o sprečavanju korupcije", objasnio je Nemanja Nenadić, programski direktor "Transparentnosti Srbija".

Primedbe su na javnim konsultacijama čuli predstavnici Ministarstva privrede. Izražavaju spremnost da razmotre sugestije i odbacuju optužbe da je donošenje zakona korak ka privatizaciji javnih dobara.

"U važećem Zakonu o privatizaciji zabranjeno je privatizovati dobra od opšteg interesa, dobra u opštoj upotrebi, kao i nacionalna bogatstva, kao što je i Zakonom o javnoj svojini zabranjeno da ova dobra uđu u kapital privrednog društva", dodala je Dubravka Drakulić.

Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije prošlog meseca je povučen iz skupštinske procedure. Do vraćanja u parlament, predstavnici vlasti najavljuju razjašnjenje nedoumica, dok deo javnosti očekuje više dorada, uključujući preciziranje normi o v.d. statusu direktora.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, Vladimir Radojković, 19.07.2023.
Naslov: Redakcija