Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Uslov za sticanje invalidske penzije je 30 godina života i minimum pet godina staža


Pre dve decenije Srbija je imala oko 420.000 invalidskih penzionera, a danas skoro upola manje - 240.000. Zamenik direktora PIO Fonda Aleksandar Milošević kaže da godišnje stiže oko 13.000 zahteva za invalidsku penziju od kojih polovina bude odobrena.

Pre dve decenije, 2003. godine, kada je zakon promenjen, gotovo trećina ukupnog broja penzionera u Srbiji bila je penzionisana po osnovu invalidnosti. Danas ih je tek nešto iznad 14 odsto.

U međuvremenu, nakon vanredne revizije tih penzija, ispostavilo se da je bilo malverzacija.

Aleksandar Milošević navodi da Republički fond za penzijsko-invalidsko osiguranje nema podatke o zdravlju stanovništva, ali ima o osiguranicima koji su podneli zahteve za penziju.

"Oko 13.000 zahteva za invalidsku penziju stiže godišnje u Republički fond PIO na teritoriji cele Srbije. To je samo 20 posto zahteva koji stižu za veštačenje našim lekarima koji, osim invalidske penzije, veštače i druge stvari i telesna oštećenja, tuđu negu i pomoć centara za socijalni rad", kaže on.

Prohodnost za invalidsku penziju je, dodaje, negde oko 50 procenata, ali to, kako kaže, ništa ne govori.

"Ideja je da se svi ljudi koji su bolesni leče i da podnesu zahteve i da ostvare pravo na invalidsku penziju. Znači, nije bitno koliki je procenat", ukazuje Milošević.

Od 2003. godine i izmene zakona došlo je do drastičnog smanjenja broja važećih invalidskih penzija, pa ih je 2001. godine bilo oko 420.000, a danas imamo oko 240.000 invalidskih penzionera.

Milošević kaže da nisu revizije uticale na to.

"Revizijom jeste ukinuto par stotina penzija, ali sada svaki nalaz koji se radi u PIO Fondu, odnosno koji veštaci rade, ide na obaveznu reviziju i kontrolu. To je procedura koja je standardna i koja mora da se poštuje", precizirao je zamenik direktora PIO Fonda.

U invalidsku penziju može se sa pet godina radnog staža, međutim ima i onih koji ranije dođu u situaciju da ne mogu više da rade.

"Da biste otišli u invalidsku penziju morate da imate 30 godina i minimum pet godina staža. Ukoliko nemate, naši lekari neće vam dati pravo na invalidsku penziju, napisaće da lečenje nije završeno. Posavetovaće vas da na neki način, da li kroz bolovanje, da li kroz još malo nekog rada, ostvarite to pravo", objašnjava Milošević.

Precizira da će samo u tom slučaju neko moći da ostvari i pravo na isplatu invalidske penzije, a ne samo na golo pravo koje ništa ne znači u nekom materijalnom smislu. To znači da će podnosilac zahteva u međuvremenu steći tih neophodnih pet godina.

Za stabilnost svakog penzijskog sistema važan je udeo starosnih penzija, a u Srbiji ih je više od 65 odsto. Osim invalidskih sa 14 posto, udeo porodičnih je oko 19 posto.

U 30 odsto slučajeva, razlog za invalidsko penzionisanje su kanceri, slede bolesti krvotoka, a značajan udeo od 10 odsto imaju i duševni poremećaji.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTS, 13.07.2023.
Naslov: Redakcija