Zastava Bosne i Hercegovine

OD 21. JULA 2023. GODINE JEDINSTVENA NAPLATA PUTARINE SA SEVERNOM MAKEDONIJOM ZA KAMIONE I PRIVREDU


Vlada Srbije kroz inicijativu "Otvoreni Balkan" želi da olakša protok robe, ljudi, kapitala i usluga, kako bi svima u zemlji olakšala svakodnevni život i trgovinu i kako bi povećala standard građana, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ona je obišla prodajno mesto "Open Balkan - elektronska naplata putarine", na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji, u društvu predsednika Vlade Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog i resornih ministara za saobraćaj, Gorana Vesića i Blagoja Bočvarskog.

Ukazala je na to da se u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" već beleže važni rezultati, dodavši da je nakon boravka Kovačevskog u Srbiji znatno povećana robna razmena između naše zemlje i Severne Makedonije.

U 2022. godini vrednost robne razmene iznosila je 1,48 mlrd EUR, pri čemu je Srbija izvezla nešto manje od 1 mlrd EUR, a Severna Makedonija nešto više od 500 mil EUR, navela je Brnabićeva, napomenuvši da je mnogo veće povećanje izvoza bilo na strani Severne Makedonije, više od 56%, dok je na našoj strani iznosilo 16%.

Premijerka je objasnila da trenutno tag za jedinstvenu naplatu putarine može da se koriste samo za putnički saobraćaj, a da će od petka, 21. jula, biti omogućen i za kamione i privredu.

Naglasila je da je "za Srbiju izuzetno važno da se projektu jedinstvene naplate putarine priključe i druge zemlje, jer će to direktno uticati na BDP Srbije".

Goran Vesić je ukazao na to da je ovaj projekat u skladu sa politikama dveju zemalja da se omogući brzi protok roba i kapitala, iznevši podatak da je za prethodnih desetak dana više od 13.000 ljudi u Srbiji uzelo je ovaj tag, što govori o tome kakvo je interesovanje za njega.

- Dnevno u Severnu Makedoniju pređe oko 7.000 vozila sa srpskim tablicama. Mi smo u prvih šest meseci imali skoro 33 miliona kola na našim auto-putevima, a očekujemo da ih do kraja godine bude skoro 72 miliona, što je povećanje za 4,6%, a prihodi su veći za 12,5% - rekao je Vesić i istakao da je zajednički tag dokaz da dve zemlje mogu da rade zajedno.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 16.07.2023.
Naslov: Redakcija