Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Zabranjena obrada broja lične karte/pasoša prilikom online kupovine


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti rešenjem od 17.06.2022. godine trajno je zabranio privrednom društvu “ITX RS” doo Beograd (u daljem tekstu: Rukovalac) obradu podataka o ličnosti i to podatke o broju isprave (lične karte/pasoša) koji se prikupljaju od fizičkih lica prilikom “online”; kupovine robe putem sledećih internet stranica: https://www.oysho.com/rs; https://www.massimodutti.com/rs; https://www.stradivarius.com; https://www.zara.com/rs/; https://www.zarahome.com/rs/; https://www.pullandbear.com/rs/ i https://www.bershka.com/rs/.

U postupku inspekcijskog nadzora utvrđeno je da Rukovalac predmetne podatke prikuplja kako bi izvršio (eventualni) povraćaj novca kupcima, te da ih obrađuje prevremeno, odnosno da vrši obradu pre momenta povraćaja novca; tako da u vreme prikupljanja spornih podataka obrada nije zakonita, jer pravna obaveza Rukovaoca nastaje u momentu povraćaja novca kupcu za već kupljenu robu ili uslugu, ili u momentu odustajanja od kupovine u slučaju prethodno plaćenog avansa.

Povodom navedenog rešenja, Rukovalac je dopisom od 06.07.2022. godine obavestio Poverenika da je u potpunosti postupio po istom, te je naveo da je prestao sa daljim prikupljanjem brojeva identifikacionih dokumenata fizičkih lica, kao i da je obrisao sve do sada prikupljene podatke.

Poverenik koristi i ovu priliku da upozori sve rukovaoce i obrađivače podataka da obradu podataka o ličnosti vrše isključivo na zakonit način u svrhu za koju su ti podaci prikupljeni, odnosno da ne prikupljaju od građana više podataka od onih koji su potrebni za ostvarivanje svrhe.

Izvor: Izvor: Vebsajt Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 14.07.2022.
Naslov: Redakcija