Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Upravnicima zgrada iz redova stanara, koji su izabrani kada je donet Zakon, istekao je mandat. Stambene zajednice dužne su da urade reizbor, a u suprotnom jedinica lokalne samouprave dodeljuje im prinudnog upravnika


Pre pet godina donet je Zakon o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 i 9/2020 - dr. zakon), koji propisuje da svaka stambena zgrada ima upravnika. Od tada, može se slobodno reći, svaka zgrada ima svoju priču. Šta je korisno da znate kao stanar? Šta su vaša prava i obaveze, a šta dužnost upravnika stambene zajednice?

Upravnicima zgrada iz redova stanara, koji su izabrani kada je donet Zakon, istekao je mandat.

Posle četiri godine, u obavezi su da urade reizbor. Iako je registar stambenih zgrada javan, niko od nadležnih nema precizan podatak koliko je takvih zgrada.

Predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda Ljubiša Banovački kaže da se onda dešava situacija da u jedinicama lokalne samouprave kada vide da je nekome istekao mandat, a da nije uradio reizbor, dodeljuju im prinudnog upravnika.

"Imamo situacije da se u određenim zgradama pojavi prinudna uprava i onda se ljudi iznenade otkuda sad od jednom profesionalni upravnik, kako su sad stigli računi za tekuće i investiciono održavanje, računi za upravljanje a do tad na primer ništa nisu plaćali", naglašava Banovački.

Isti posao u zgradama obavljaju i profesionalni upravnici, ali način imenovanja i mandati su drugačiji.

"Tada se potpisuju ugovori između dva pravna lica. Jedno pravno lice je firma u kojoj radi profesionalni upravnik i drugo pravno lice je stambena zajednica. Ugovorima su tačno definisana sva prava i obaveze, a takođe i rokovi koliko važi ugovor. Većinom su na neodređeno i mogu da se raskinu sa onom klauzulom u trajanju od 30 do 90 dana", ističe Ljubiša Banovački.

Nepisano je pravilo da stanari sa viših spratova ne haju mnogo za probleme u podrumu, oni sa nižih ne žele da učestvuju u popravkama lifta.

U Beogradu je do sada registrovano više od 50.000 stambenih zajednica. Oko 60 je imenovalo upravnike iz redova stanara, a u 40 odsto upravljaju profesionalni.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt RTS, Jelena Popović, 14.07.2022.
Naslov: Redakcija