Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI SET PRAVOSUDNIH ZAKONA: Dosadašnji zamenici javnih tužilaca postaće javni tužioci


Tužilaštvo bi početkom sledeće godine trebalo da funkcioniše po novim pravilima, predviđeno je ustavnim promenama izglasanim na referendumu. Novo uređenje sistema koji goni učinioce krivičnih i drugih kažnjivih dela trebalo bi da omoguće dva zakona koje piše radna grupa Ministarstva pravde. Za taj posao ostalo im je sedam meseci. To znači da će, između ostalog, dosadašnji zamenici javnih tužilaca postati javni tužioci.

Predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Goran Ilić kaže da je ustavnim promenama promenjeno i lice i naličje tužilaštva. Nada se da će se zakonima o Javnom tužilaštvu i Visokom savetu tužilaštva to nastaviti.

Ti zakoni trebalo bi da budu napisani do kraja godine, a s početkom sledeće da budu i primenjeni u praksi. To znači, da će, između ostalog, dosadašnji zamenici javnih tužilaca postati javni tužioci. A novo ime nosi i nove odgovornosti.

"To nije samo jezička, stilska promena, ona je i suštinska. Javni tužilac je sada vlasnik funkcije. Do sada je zamenik javnog tužioca vršio funkciju u nečije ime i za nečiji račun. A kada vršite funkciju u nečije ime vi niste slobodni, niste odgovorni za to", ističe Ilić.

Naglašava i da to ubuduće neće biti moguće, ali da su istovremeno obezbedili zaštitu običnih javnih tužilaca, dosadašnjih zamenika, od nepotrebnih i neopravdanih uznemiravanja starešina i uticaja politike.

Smanjenje uticaja politike pisci ustavnih promena videli su i u tome što Narodna skupština više neće učestvovati u izboru javnih tužilaca, kao što ni Vlada, ni parlament neće odlučivati o izboru šefova javnih tužilaštava.

Ubuduće, odluku o tome donosiće Visoki savet tužilaštva, koji će zasedati u izmenjenom sastavu.

"Ono što taj organ čini i dalje politizovanim, doduše ne u prevelikoj meri, jeste članstvo ministra pravde u tom telu, ali ono što depolitizuje to telo jeste veći broj istaknutih pravnika. Ono što bi moralo da bude uređeno zakonom, to je sigurno da se urede bliži kriterijumi za istaknute pravnike koji će biti oni koji biraju javne tužioce", smatra profesor ustavnog prava Slobodan Orlović.

Ono što zakoni neće definisati, a o čemu se polemiše, jeste da li će nove zadatke javni tužioci raditi za istu platu.

"Moram da kažem da su plate u javnom tužilaštvu i uopšte pravosuđu, u nekoj meri u zaostajanju u odnosu na prosečnu platu. Veliki broj studenata Pravnog fakulteta nije motivisan da radi kao sudija i tužilac i taj će problem biti sve veći ukoliko se ne reši problem plate", ocenjuje Ilić.

Srpsko tužilaštvo godinama je na meti kritike i institucija u koju građani imaju najmanje poverenja u pravosudnom sistemu.

Njegovu reformu, ali i unapređenje položaja sudija podržala je većina izašlih birača na referendumu o Ustavnim promenama 16. januara.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt RTS, Nikolina Rakić, 12.07.2022.
Naslov: Redakcija