Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: Dopis AKS povodom reklame Megatrend Univerziteta


Advokatska komora Srbije obratila se nadležnim državnim organima odgovornim za sistem visokog obrazovanja i akreditaciju visokoškolskih ustanova Republici Srbiji, rad i funkcionisanje pravosuđa, a povodom objave na Facebook stranici Megatrend univerziteta od 08.07.2022. na kojoj je objavljena poruka marketinškog karaktera sledeće sadržine: “Dobar advokat zna zakon. Pametniji vodi sudiju na ručak.”

Prema opštem uverenju koje je izneto od strane većeg broja advokata reč je o reklami neprimerenog sadržaja kojom se promoviše korupcija, neprihvatljive društvene vrednosti i nedopušteno društveno ponašanje, a značajne profesionalne zajednice nosilaca pravosudnih funkcija (sudije) i advokatura stavljaju u negativan kontekst.

O ovoj reklami pisao je i veći broj medija u Srbiji koji je istu označio kao “skandaloznu”.

Neprihvatljiva marketinška poruka plasirana je od akreditovane visokoškolske ustanove koja se reklamira da obrazuje pravne stručnjake i poziva buduće studente da se prijave na on line prijemni ispit koji se sastoji od testa opšte kulture.

Jedna visokoškolska ustanova koja obrazuje buduće stručnjake u oblasti prava ne sme i ne može da se reklamira tako što će pod formom citata književnika Mark Twain promovisati kao poželjne ciljeve i dopušteno društveno ponašanje:

-           Neznanje – jer prema reklami profesionalni uspeh se ne stiče znanjem i radom,

-           Korupciju – dovoljno je poznavati “pravu osobu u pravom trenutku i njenu cenu” za uspešno okončanje sudskog postupka,

-           Klevetanje i nipodaštavanje – prema Godišnjem izveštaju o radu sudova za 2021. u Srbiji trenutno radi 2508 sudija, a u imenik advokata upisano je 11.659, što znači da se 14.000 građana bez ikakvih dokaza prikazuju kao korumpirane sudije i advokate koji su spremni da zarad uspeha u sporu “plate ručak” sudiji, kako bi došli do željene presude.

- Pozivamo vas da odmah u okviru svojih nadležnosti pokrenete postupke za preispitivanje akreditacije Megatrend univerziteta i dozvole za rad ove visokoškolske ustanove i da se nakon sprovedene procedure rešenje o akreditaciji i dozvola za rad stave van snage – zaključuje se u saopštenju AKS.

Izvor: Izvor: Vebsajt Advokatske komore Srbije, 13.07.2022.
Naslov: Redakcija